Tudsen fløjter videre
Sjældne fløjtetudser reddet, takket være paddehegn og en naturaftale mellem Scandlines og Danmarks Naturfredningsforening.
At der er store udbygninger i gang på Gedser Havn i forbindelse med Scandlines¹ to nye superfærger er måske nok godt nyt for rederiets mange passagerer. Men for Danmarks sjældne fløjtetudse kunne ombygningerne have været ganske fatale, skriver Scandlines i en pressemeddelelse.
Den lille grønbrogede tudse, der populært kaldes fløjtetudsen på grund af sine fløjtetrillende kvæk, er nemlig lige nu vågnet fra sin vinterdvale og er i gang med at finde velistandsatte vandhuller, som den kan bo og yngle i. Øverst på tudsernes ønskeliste ligger kystnære byggepladser, og på Gedser Havn har Scandlines i disse dage en oplagt en af slagsen.
Takket være en hurtig og handlekraftig aftale mellem Danmarks Naturfredningsforening og det dansk-tyske færgerederi bliver bestanden af fløjtetudser nu reddet på målstregen.
Med naturaftalen forpligter Scandlines sig nemlig til at iværksætte alle nødvendige foranstaltninger for at beskytte de sjældne fløjtetudser. Det sker blandt andet ved at opsætte et paddehegn, der skærmer byggepladsen af. Derudover har rederiet lovet alle fløjtetudser på Danmarks sydspids et splinternyt ynglevandhul, så bestanden kan blive større.
Den grønbrogede tudse er en 6-9 cm stor, camouflage-farvet fætter, som af kropsform ligner skrubtudsen. Dens grønbrogede mønster er forskelligt fra tudse til tudse, og derfor skal alle Gedsers fløjtetudser nu én for én stå model for kameraet, så Scandlines kan holde styr på bestanden.
Vil man opleve fløjtekvæk-lyden er lune forårsaftener i april og maj det perfekte tidspunkt.