23948sdkhjf

2010 var et godt år for dansk søfart

Det er bedømmelsen i Søfartsstyrelsens netop offentliggjorte årsrapport.

Det er bedømmelsen i Søfartsstyrelsens netop offentliggjorte årsrapport.



- 2010 var et krævende men også spændende år, og det er positivt, at det lykkedes at fastholde vækst under dansk flag; også i et år, hvor det globale skibsfartsmarked fortsat var præget af den økonomiske krise, udtaler Søfartsstyrelsens direktør Andreas Nordseth.

Søfartsstyrelsen fremhæver, at Danmarks førerposition på søfartsområdet blev fastholdt, da bruttotonnagen voksede i 2010 fra 11,5 mio. til 12,3 mio.

Med ændringen af lov om sikkerhed til søs, har Danmark tiltrådt FN’s Internationale Arbejdsorganisations konvention om søfarendes arbejdsforhold. I forbindelse med lovændringen er der også indført en ny sikkerhedspakke for fiskeriet, der bl.a. rummer krav om lastelinjemærker og periodiske syn på mindre fiskeskibe.

Der er fremdrift i arbejdet med at skabe sejladssikkerhed for det stigende antal krydstogtsskibe i de polare egne. Der er fortsat støtte i IMO til de danske mærkesager, herunder at polarkoden gøres risikobaseret, så der kan tages hensyn til blandt andet årstid og isforekomster, at de konstruktionskrav, som anvendes for danske skibes sejlads i Arktis, vil indgå i koden, samt at der anvendes overdækkede redningsbåde ved sejlads i polarområderne.

Søfartsstyrelsen konstaterer med tilfredshed, at antallet af alvorlige arbejdsulykker på danske skibe og antallet af tilbageholdelse af danske skibe i udenlandske havne fortsatte i 2010 den nedafgående tendens. Danmark blev i 2010 igen udnævnt til at være en Qualship 21 nation af den amerikanske kystvagt, og er fortsat i top fem på hvidlisten i Paris-MoU.

Der er dog lidt skår i glæden, da Danmark kun opnåede en 8. plads i placeringen på Tokyo-MoU hvidlisten.

Pirater

Danmark er i 2010 indgået i ReCAAP samarbejdet, der gennem videndeling, kapacitetsopbygning og samarbejdsaftaler skal modvirke pirateri i Asien og Det Indiske Ocean.

Emissioner

Søfartsstyrelsen konstaterer, at det lange seje træk med at sikre globale og ikke-konkurrenceforvridende regler om reduktion af skibsfartens emissioner fortsætter. I 2010 medvirkede Danmark både til færdiggørelse af et udkast til bindende regler for nye lastskibes energieffektivitet og i en evaluering af forslag om markedsbaserede brændstofsbidrag. Forhandlingerne i FN’s internationale søfartsorganisation (IMO) blev imidlertid vanskeliggjort på grund af markant forskellige holdninger til flagneutralitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074