23948sdkhjf

ITD om hvidbog

EU’s nye hvidbog ”En køreplan for et fælles europæisk transportområde – mod et konkurrencedygtigt og ressourceeffektivt transportsystem” rækker helt frem til 2050.

EU’s nye hvidbog ”En køreplan for et fælles europæisk transportområde – mod et konkurrencedygtigt og ressourceeffektivt transportsystem” rækker helt frem til 2050.



- I ITD ser vi positivt på hvidbogens overordnede mål om en endelig realisering af Det Indre Marked på transportområdet. Men udfordringerne er talrige på vejen derhen: Vi skal udvikle mobiliteten, gøre transport endnu mere sikker på alle niveauer og løse transportsektorens klimaproblemer, siger ITD’s underdirektør Poul Bruun.

- Vi ser frem til at deltage i udviklingen af ”det fælles europæiske transportområde”, men ITD vil konsekvent sætte sig mod de elementer, hvor tankerne er for indskrænkede eller for lidt visionære. Vi vil arbejde for teknologisk udvikling og smidiggørelse af regelsættene, men vi vil arbejde mod enhver ubegrundet begrænsning, restriktion eller konkurrenceforvridning i det fælleseuropæiske transportmarked, siger Bruun.

Liberaliseringer

ITD er meget tilfreds med, at hvidbogen foreslår fortsat liberalisering.

- Det må meget gerne betyde en opblødning af cabotage-begrænsningerne, som jo er en kunstig hindring i at udnytte transportfirmaernes produktionsapparat effektivt på de europæiske veje, siger underdirektøren. Der er også brug for bedre regler for køre- og hviletid samt lempelser for vægt og dimensioner, ligesom det er vigtigt, at modulvogntog anerkendes som et effektivt og miljøvenligt tiltag i alle EU-lande.

Farlig vanetænkning

Ifølge ITD er det en skuffelse at konstatere, at midlerne i Hvidbogen ikke altid lever helt op til målene.

- Den nye hvidbog falder desværre tilbage i forestillingen om, at overflytning af gods fra vejtransport til jernbane- og søtransport er løsningen på Europas mobilitetsproblemer. Det er den gamle sang igen, som er gentaget mange gange i de seneste 20 år, men med meget begrænsede resultater, mener Poul Bruun. I princippet er det sund fornuft, at langdistancetransporter så vidt muligt flyttes af søvejen eller på banerne. Men liberaliseringen bør ligeledes speedes væsentligt op på jernbaneområdet, som er håbløst bagefter både teknisk og organisatorisk. Det er en forudsætning for et bedre samarbejde mellem bane og gummihjul om kombinerede transporter, som vi i ITD gerne ser fremmet.

En anden forudsætning er ifølge Poul Bruun, at jernbanetransport kun vælges, hvor det er bedst og billigst.

- ITD må melde helt fra, når skiftet til andre transportformer tvinges igennem ved at fordyre lastbiltransporten med ensidige vejskatter. Det gør kun den samlede mobilitet dyrere for europæisk erhvervsliv. EU og Kommissionen må én gang for alle erkende, at effektiv vejgodstransport er et helt afgørende element for at få det moderne samfund til at fungere. Det medfører, at vejtransporten skal udvikles og skal tilføres investeringsmidler til infrastruktur, teknologi, uddannelse og øvrige faciliteter i stedet for at blive belastet af kunstige afgifter, som skal fremme andre og dyrere transportformer.

Tabt slag

ITD konstaterer, at EU allerede har tabt de første slag om transportafgifterne.

- Den manglende politiske enighed mellem medlemsstaterne for otte-ti år siden slår nu tilbage i form af en stribe nationale ordninger, som er i direkte modstrid med tanken bag Det indre Marked. Her har vi i branchen en lang og drøj udfordring i at skubbe udviklingen den anden vej, så EU’s transportmarked ikke bliver hæmmet af nationale ”vejspærringer” på lang sigt. Høj godsmobilitet er forudsætningen for høj vækst – og begge dele kræver højt til loftet hos de politiske beslutningstagere i de kommende år, mener ITD og Poul Bruun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074