BGL og IRU efterlyser selvkritik i hvidbog
Vognmandsorganisationer efterlyser mere fokus på praktiske løsninger i EU-Kommissionens transport-hvidbog.
Hvidbogen – der blev offentliggjort i går – er blot den seneste i rækken af hvidbøger og andre transportpolitiske strategipapirer, der er produceret i EU-systemet i de sidste par årtier. I den tyske vognmandsorganisation BGL konstaterer man med undren, at den nye hvidbog afløser forgængeren uden at spilde ret mange linjer på at holde tidligere transportpolitiske mål og strategier op mod virkeligheden.
BGL efterlyser simpelthen en selvkritisk tilgang, hvor eksperter, embedsmænd og i sidste ende politikere forholder sig til, hvorfor målsætninger i tidligere strategipapirer er lykkedes og ikke især, hvorfor de ikke er lykkedes. BGL påpeger, at mange mål – trods massiv EU-støtte – mest er endt som projekter med tvivlsom effekt.
Et oplagt eksempel Marco Polo-programmerne, der skal flytte gods fra vej til skib, har kun i meget begrænset omfang formået af opfylde de politiske ønsker.
I BGL betegner man derfor hvidbogen som en ønskeseddel i stedet for et brugbart og konkret oplæg til, hvordan EU sikrer et både konkurrencedygtigt og bæredygtigt transportsystem i fremtiden.
- Hvidbogen er i sine visioner og mål en naiv transportpolitisk ønskeseddel. De underliggende forudsætninger i form af konkrete bud på, hvordan fremtidens trafik og transport udnytter ressourcerne bedre, mangler. Man forestiller sig en mirakelmikstur bestående af renere biler, nye brændstoffer, bedre infrastruktur og mobilitetsbevidste borgere. Men ’hvordan’ står åbent. For godstransportens vedkommende er svaret et vagt formuleret mål om ’øget co-modalitet’, hvor hver transportform – skib, jernbane, fly og lastbil – skal gøre det de er bedst egnet til. Som altid i de trafikpolitiske programerklæringer, så troen på jernbanen stærk. Ifølge hvidbogen, så skal 30 procent af alle vejgodstransporter på over 300 kilometer, flyttes til jernbanen i 2030. I 2050 skal 50 procent af de lange vejgodstransporter være flyttet over på jernbanen, skriver BGL og påpeger, at hvidbogen samtidig forestiller sig at jernbanen samtidig skal overtage en betydelig andel af persontransporten fra både personbiler og fly.
- Hvor skal midlerne til de massive investeringer i ny jernbaneinfrastruktur komme fra, spørger BGL konstaterer:
- Forestillingen om at nye intelligente vejbenyttelesafgifter på personbiler og lastvogne kan betale gildet virker tvivlsomt, når man samtidig forudsætter at antallet af kørte kilometer på vejene bliver reduceret markant.
Kritik fra IRUOgså den internationale vognmandsorganisation IRU retter kritik mod hvidbogen, der ifølge IRU forsømmer at anerkende landevejstransportens uerstattelige rolle som et ”effektivt transportsystem”.
Tværtimod så underminerer hvidbogen målet om at skabe et mere integreret transportsystem og derved risikerer EU Kommissionen, at underminere Europas konkurrencedygtighed såvel in for transport som erhvervslivet generelt.
IRU kritiserer, at EU ved at satse på øgede skatter, afgifter, maut mm. på lastbiler rammer landevejstransporten ensidigt og derved understøtter andre transportformer uden at få et økonomisk, miljømæssigt eller socialt udbytte.
EU bør satse på at integrere transportformerne i stedet for at favorisere skib og tog, mener IRU.