ITD: Udenlandske aktiviteter sikrer danske arbejdspladser
Et af de områder, hvor det danske transporterhverv står stærkt, er evnen til at tilpasse sig de løbende udfordringer.
- Vi har historisk været et erhverv, der positivt har taget del i internationaliseringen, hvilket betyder, at danske vognmænd opererer med datterselskaber og filialer rundt om i Europa – i alt 100 af slagsen med omkring 3000 køretøjer indregistreret i 18 forskellige lande, fortalte ITD-formand Mogens Therkelsen på organisationens generalforsamling.
Derudover bruger ITD-medlemmerne også et stort antal udenlandske underleverandører, som leverer særlige kompetencer eller til særligt konkurrencedygtige priser.
- Det, at man kan bruge udenlandske undervognmænd og sprede sine aktiviteter til udenlandske datterselskaber – kan være helt afgørende for, at man overhovedet kan overleve i den internationale konkurrence. På positivsiden betyder det, at hovedkontoret og evt. lager- og servicefunktioner kan fortsætte med dansk arbejdskraft og til danske lønninger. Og det er også forudsætningen for, at så mange danske undervognmænd kan holdes i beskæftigelse, siger Mogens Therkelsen.
- Vi oplever desværre, at en række vognmænd føler sig nødsaget til at etablere sig i udlandet, simpelthen fordi de danske rammevilkår er alt for dårlige sammenlignet med f.eks. Tyskland. Denne negative udflagning ser ITD som et stort problem for dansk erhvervsliv i det hele taget – fordi det påfører varetransporten og dansk erhvervsliv nogle helt unødvendige ekstraomkostninger, siger Therkelsen.
Årsagerne til, at nogle virksomheder etablerer sig syd for grænsen, er blandt andet, at der findes gunstige støtteordninger til tysketablerede virksomheder – samtidig med at en virksomhedskontrol af køre-hvile-tids-reglerne er væsentlig mere human i Tyskland end i Danmark. Desuden er bruttolønningerne over 20 procent lavere, ligesom arbejdskraften er mere tilgængelig.
- Vi mener, det er politikernes opgave at sikre, at danske virksomheder får rammevilkår, der sikrer et fornuftigt erhvervsklima i Danmark. Vi mener, at løsningen ikke er at lave danske særregler og forsøge at holde konkurrencen ude - det er kun en stakket frist, siger Mogens Therkelsen. Vi er en del af det europæiske fællesskab – en del af EU’s indre marked, og det bliver vi nødt til at forholde os til – både som vognmænd, der skal få en forretning til at hænge sammen, og også som politikere der skal sikre et konkurrencemæssigt erhvervsklima.