Lynkursus i god trafikadfærd
Nordre Birks Vognmandsforening: Bedre trafikadfærd er en forudsætning for en forbedring af lastbilernes image.
Hvis transportbranchen skal genskabe bare noget af sin respekt, mener formanden for Nordre Birks Vognmandsforening Ole Frederiksen, at det er nødvendigt med et lynkursus i almindelig og pæn opførsel i trafikken. Et kursus som skal lære både vognmænd og chauffører, hvad det vil sige at køre ordentligt i trafikken.
- Kursusregler skal være så simple, at de også er forståelige for dem med stort kørekort, sagde han på foreningens generalforsamling onsdag 23. marts på Skævinge kro.
- Et oplagt kursusemne vil være elefantvæddeløb. Det er dybt go´nat, at en chauffør skal speede op for at hindre en anden lastbil i at overhale. Den slags barnlige aggressioner hører ikke hjemme i trafikken. Hvis de absolut skal genere andre trafikanter, kan jeg opfordre dem til at tage en tur i radiobilerne på Bakken. Her kan selv den mest egoistiske chauffør få afløb for vilde drengetilbøjeligheder.
KommunikationskulturEfter Ole Frederiksens opfattelse vil et andet og meget vigtigt punkt på et sådan lynkursus være den korrekte måde at kommunikere til og fra en lastbil. En ny undersøgelse viser, at trafikanterne mere end nogensinde knevler eller sms’er i håndholdt mobil.
- Mobilsnak er nærmest blevet en folkeforlystelse. Også blandt førerne af de tunge køretøjer. Vi oplever lastbilchauffører, som svinger til højre, mens de taler i håndholdt mobil. De har svært ved at koncentrere sig om spejlene, når der også skal skiftets gear. Alligevel bliver dette uansvarlige show udført mere end en gang om dagen. Ikke uden grund truer politikerne nu med klip i kørekortet. De er for alvorlig begyndt at fokusere på vognmændenes og lastbilchaufførernes unoder, sagde han.
Unfair konkurrenceFormanden erkendte, at det ikke kun er de tunge trafikanter, der har brug for en bedre trafikadfærd.
”Nu er det ikke alene lastbilerne, som skal opføre sig ordentligt i trafikken. Efter min mening er de værste de såkaldte håndværkerbiler - dem under 3,5 ton. Deres trafikmoral er i bund. Mange kører stort set, som det passer dem. Flere kører med overlæs, og chaufførerne er ikke uddannet til at køre godskørsel, sagde Ole Frederiksen.
Han påpegede, at varebilerne og deres førere ikke er underlagt krav om montering af tachograf og køre og hviletidsreglerne, for ikke at tale om de kapitalkrav, der kræves for at opnå den godskørselstilladelse, der kræves af lastbilvognmændene. Et forhold, som vognmandsforeningens formand fandt problematisk, både af hensyn til trafiksikkerheden og fordi lastbiltransporten i stigende omfang er under pres fra den – efter hans mening ’unfair’ konkurrence fra varebilerne.
Tilsvarende problemer ser Ole Frederiksen fra traktorerne.
- Der er intet krav om godskørselstilladelse. Traktorerne er heller ikke omfattet af køre- og hviletidsregler eller af regler for at køre i miljøzoner. Chaufføren skal kun være 16 år, selv om et traktorvogntog i dag har en størrelse, der fuldt ud er sammenligneligt med et lastbiltog. Arbejdsdagen for disse unge drenge, som fortrinsvis er aktive med snerydning, kan nogle gange snige sig op på den forkerte side af de 20 timer i døgnet. Det harmonerer ikke ligefrem med alle de mange smukke politikerord om nødvendigheden af at gøre alt for at skabe en bedre trafiksikkerhed.
- I en del tilfælde er godskørsel ligefrem overtaget af registrerede traktorer i stedet for at blive kørt med lastbil. Derfor har Nordre Birk en klar forventning om, at de kommende forhandlinger om ændringer i godskørselsloven også kommer til at omfatte krav om godskørselstilladelse for traktorer, der kører for fremmed regning, sagde Ole Frederiksen.