Lastbilers forurening: DTL kræver flere fakta
Ifølge tv-programmet ’Operation X’ fra 17. marts, virker myndighedernes kontrol i synshallerne af lastbilers og bussers forurening i miljøzonerne ikke.
Men DTL kræver flere fakta og saglig debat om bussers og lastbilers forurening og metoderne til at måle forureningen, før politikerne måtte ændre på reglerne.
DTL støtter princippet i miljøzonerne: nemlig at de reneste lastbiler skal køre der, hvor der bor og færdes mange mennesker, dvs. i centrum af de største byer.
Efter at miljøzonerne er blevet indført, har vognmandserhvervet brugt anslået en halv milliard kroner på partikelfiltre og investeret i nye renere lastbiler, skriver DTL:
Disse investeringer drages nu i tvivl, og det er ikke fair over for transporterhvervet.
Som sagen står nu, kan ingen drage konklusioner. Myndighederne og ’Operation X’ bruger nemlig forskellige målemetoder. Myndighederne, som følger EU-reglerne, vejer partiklerne, og tv-programmet talte partikler. De to metoder kan ikke sammenlignes, mener DTL.
Æbler og pærerAlle Euro 3 lastbiler og ældre skal i dag have partikelfilter på for at køre i de danske miljøzoner. De målinger som journalisten i ’Operation X’ foretog på et par Euro 4 og 5 lastbiler i tv-programmet viste, at bilerne udleder mange ultrafine partikler. DTL skal ikke gøre sig klog på størrelser eller antal af partikler og deres sundhedsvirkning, men vi forholder os til, at det teknisk set er nær umuligt at sætte filter på de nyeste lastbiler og busser (Euro 4 og 5), da de allerede er spækket med avanceret teknik for at reducere luftforureningen. Ingen andre lande kræver partikelfilter på de nyeste køretøjer, og også Københavns Kommune har opgivet at sætte filtre på deres egne Euro 4 og 5 køretøjer.
Med til debatten hører en ny undersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.
Den viser, at luften i København er blevet renere. I perioden 2002-2010 er forureningen med ultrafine partikler faldet med ca. 50 procent, forklare DTL, der har løbende dialog med Miljøstyrelsen og Trafikstyrelsen om miljøzoner og partikelfiltre. Som opfølgning på tv-udsendelsen vil DTL drøfte indhold og konsekvenser af udsendelsen med de to styrelser.