DTL: Miljøteknologi skyder forbi
Forældet skøn giver misvisende billede af miljøzone-snyd.
Vognmændene må snyde i stort omfang i miljøzonerne, når der kun er solgt 3000 partikelfiltre i Danmark, og når DTL tidligere har skønnet, at der ville blive brug for 10.000 filtre i alt til de ældre lastbiler. Sådan konkluderer Dansk Miljøteknologi, der repræsenterer kommercielle interesser på området, i medierne om de danske vognmænd.
Men kritikken holder ikke vand, siger DTL, der i en pressemeddelelse påpeger, at krisen har ændret kraftigt på forudsætningerne for DTLs oprindelige skøn.
- Det burde være Dansk Miljøteknologi bekendt, at krisen har ramt særligt danske transportvirksomheder hårdt, og at der derfor er taget 8000 danske lastbiler ud af markedet. Og de skal naturligvis ikke have filter på. Desuden var der vognmænd, der i stedet valgte at udskifte den ældre lastbil med en helt ny af Euro 5-normen, der ikke kræver nyt filter. Og endelig har krisen med den manglende aktivitet gjort, at mange bedre har kunnet planlægge sig ud af at skulle investere ca. 60.000 kr. til et partikelfilter, fordi mange vognmænd har haft overskydende kapacitet til kun at sende lastbiler, der må køre i byernes miljøzoner, ud på de opgaver, der kræver partikelfiltre, siger DTLs cheføkonom Ove Holm.
Han mener derfor, at Dansk Miljøteknologi skyder helt forbi, når foreningen i medierne har beskyldt vognmændene for at snyde.
- Der vil altid være brodne kar, der snyder, og der har været mistanke imod udenlandske køretøjer, men det er ikke vores indtryk, at danske vognmænd ikke overholder reglerne for miljøzonerne. Der har tidligere været problemer med myndighedskontrollen, og bl.a. efter kritik fra DTL blev der strammet op på miljøzonekontrollen, siger Ove Holm.
Der er i dag miljøzoner i København, Frederiksberg, Odense, Aalborg og Aarhus.