Lavere dieselforbrug og CO2-udledning
Spørring Karrosserifabrik ønsker videnskabelig måling af effekten for ECO TOP rullepresenning.
En reduktion i brændstofforbrug på 10-20 pct. og en lige så stor CO2-reduktion er centrale punkter i salgstalen, når Jakob Jensen, indehaver af Spørring Karrosserifabrik, her i foråret tager på en salgsturné for sin hydrauliske rullepresenning ECO TOP.
- Nogle af vore kunder med skarp fokus på driftsregnskabet for det enkelte køretøj har konstateret en sådan effekt, når de kører med ECO TOP over et tomt lad, fortæller Jakob Jensen. Det er troværdige vognmænd, som vi godt tør citere ved navns nævnelse.
I idékataloget fra Center for Grøn Transport til transportvirksomheder, der ønsker en ”grøn” certificering, anføres der imidlertid kun en brændstofbesparelse på 3 procent.
Turbulens med bivirkningerECO TOP erstatter de manuelle presenninger, som er langsomme at lægge på samt besværlige og tit også farlige at arbejde med.
Chauffører og vognmænd bruger derfor kun en manuel presenning, når de kører med læs - og det gør de kun halvdelen af tiden.
Turbulensen i sådan et tomt lad bevirker et stort og ganske unødvendigt brændstofforbrug, påpeger Jakob Jensen, der mener, at en hydraulisk rullepresenning som ECO TOP vil have en meget mærkbar effekt på miljøet – og give kontante fordele i vognmandsforretningen.
Han peger på, at Spørring Karrosserifabrik ikke kan lave en videnskabelig afprøvning på landevejen eller modelforsøg i vindtunnel. Til gengæld registrerer han vognmændenes oplysninger om brændstoføkonomi og tidsbesparelse.
- Tid er jo penge. Måske ikke for en selvkørende vognmand, for hvem det nærmest er en naturlov, at arbejdsdagen rummer spildtid og forsinkelser. Men mon ikke de fleste vil ønske at arbejde mere effektivt, når de f.eks. transporterer foderstoffer på havnen - eller bare at komme tidligere hjem? siger Jakob Jensen.
TomgangEn lille krølle er dieselforbrug og CO2-udledning ved tomgang: En lastbil bruger ca. 2,5 l diesel i timen ved tomgang.
- Når man bruger manuel presenning, stopper man ikke motoren, mens man lægger den på og surrer. Det er en dårlig vane, som stort set alle har. Hvis man kører foderstoffer på havnen, kan det let blive til en times tomgangskørsel i løbet af en dag, siger Jacob Jensen. Selv om det ikke vælter læsset for hverken driftsøkonomi eller miljø, tæller det altså.
Jakob Jensen håber, at den pulje på 42 mio. kr. der er afsat til aerodynamisk udstyr – lige nu er det øremærket til sideskørter til påhængskøretøjer samt lavtbyggede sættevogne – kan komme på tale til automatiske rullepresenninger.
- Vi ved ikke, hvornår der kommer en administrativ afklaring, hvor stort tilskuddet i givet fald vil blive, og hvornår der konkret kan ansøges til puljen. Men vi ved ud fra kundeerfaringer, at en ECO TOP er tjent hjem på tre-fire år, selv uden tilskud. Så uanset en eventuel kommende mulighed for tilskud tør jeg godt tage på en salgsturné nu, forklarer Jakob Jensen.
Jacob Jensen er også på vej til transportmesse i Herning – ikke med egen en stand - men han vil ”hænge ud” hos en udstiller i sit netværk og være i området.