23948sdkhjf

Ministre åbner for bevæbnede vagter

Justitsminister Lars Barfoed og tre ministerkolleger vil præsentere en samlet strategi for bekæmpelse af pirater i løbet af foråret.(Foto: Søvrænet)

Justitsminister Lars Barfoed og tre ministerkolleger vil præsentere en samlet strategi for bekæmpelse af pirater i løbet af foråret.(Foto: Søvrænet)



Et vigtigt element i den ny antipiratstrategi bliver lettere adgang for rederierne til at anvende bevæbnede vagter. Men danske rederier skal fortsat søge om tilladelse i Justitsministeriet, før de kan beskytte skibe, last og besætning mod den stadigt voldsommere pirattrussel med bevæbnede vagter.

Det fremgår af en pressemedelelse, som justitsminister Lars Barfoed i dag har udsendt sammen med kollegerne udenrigsminister Lene Espersen, økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen og forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

De fire ministre var enige om behovet for en flerstrenget og langsigtet dansk indsats mod pirateri.

Med henblik på allerede nu at imødegå den alvorlige risiko for danske skibe, der sejler i området, vil regeringen fremover anlægge en mere åben tilgang i forbindelse med vurderingen af konkrete ansøgninger om brug af bevæbnede civile vagter på danske skibe.

- Situationen i området ud for Afrikas Horn er meget alvorlig, og det er helt uacceptabelt, at bl.a. danske skibe bliver angrebet af pirater. Det risikofyldte farvand er væsentligt udvidet, og antallet af angreb er eskaleret voldsomt. Det har vist sig, at brugen af bevæbnede vagter aktuelt giver en effektiv beskyttelse mod piratangreb. Det er selvfølgelig ikke en langsigtet løsning på problemet med de somaliske pirater, hvor en bred og forebyggende indsats er nødvendig for at bekæmpe årsagerne til pirateri. Men det bidrager her og nu til sikkerheden på danske skibe. Jeg har derfor besluttet, at der fremover skal være en mere åben tilgang til brugen af private væbnede vagter bl.a. baseret på den generelle trussel i området, udtaler justitsminister Lars Barfoed.

Bevæbnede vagter

Rammevilkårene for en lettere adgang til anvendelse af bevæbnede vagter på dansk indregistrerede skibe er endnu ikke fastlagt. Men det fremgår af pressemeddelelsen, at mens rederierne stadig skal søge om tilladelse til at anvende bevæbnede vagter i henhold til våbenloven, så vil Justitsministeriet fremover ”anlægge en mere åben tilgang i forbindelse med vurderingen af konkrete ansøgninger om brug af bevæbnede civile vagter på danske skibe.”

Forsvaret og Søfartsstyrelsen vil endvidere blive inddraget i vurderingen af ansøgninger om bevæbnede vagter.

Ganske interessant at pressemeddelelsen også nævner, at der stilles krav til vagternes personlige forhold og vandel. Det kan tolkes som en åbning for anvendelse af danske civile bevæbnede vagter fra danske virksomheder.

Danmarks Rederiforening har ønsket, at de bevæbnede vagter skal stilles til rådighed af Forsvaret mod betaling, da man ønsker at det i givet fald bliver danske myndigheder – og ikke rederierne – der har ansvaret for anvendelse af våbenmagt.

Åbent mandat

Udenrigsminister Lene Espersen mødes sidst på ugen med forskelle parter, der har piratproblemet tæt inde på livet.

- Den seneste gidseltagning er desværre endnu en påmindelse om den trussel, som pirateri udgør, ikke mindst for en stor søfartsnation som Danmark. Vi er i dag enige om i fællesskab at udarbejde en samlet strategi, der skal løbe frem til 2014. Jeg vil i forlængelse heraf på fredag mødes med de forskellige parter, som er direkte berørt af pirateriproblemet, samt en række eksperter, så vi får skabt et samlet billede af udfordringer og mulige løsninger, som kan indgå i det videre arbejde med strategien for bekæmpelse af pirater, siger udenrigsministeren.

Hidtil har Søværnets piratjagt med orlogsskibene Absalon og nu Esbern Snare foregået under tidsbegrænsede mandater fra Folketinget. De fire ministre ligger op til et permanent mandat, der skal sikre en øget dansk militær tilstedeværelse i Adenbugten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078