23948sdkhjf

Organiserede lastbiltyverier eksploderer

Østeuropæiske tyvebander kaster sig over lastbilerne flere steder i Jylland.

Østeuropæiske tyvebander kaster sig over lastbilerne flere steder i Jylland.



I hele 2009 blev der stjålet 107 lastbiler herhjemme, langt overvejende hos vognmandsforretninger og speditionsvirksomheder. I indeværende års første 11 måneder er der stjålet 159 lastbiler og trailere, skriver Børsen.

Hos forsikringsselskabernes fælles koordinering af efterlysningerne, det såkaldte LAGOS Østkontor i København, forventes, at december måned lander på et betydeligt antal stjålne lastbiler. Tyvene går især efter de kostbare køle- og frysetrailere til transporter af levnedsmidler. Alene kølemaskineriet på en køletrailer har en værdi af over 100.000 kr. Det er de relativt nye og godt vedligeholdte danske lastbiler tyvene går efter.

- Det er især hen på efteråret, at antallet af stjålne danske lastbiler er eksploderet. Vi har aldrig været udsat for noget lignende. Hver weekend stjæles der lastbiler af østeuropæiske bander. Det sker typisk ved, at tyvene i Nordjylland starter med at stjæle en sættevognstrækker. Så kører de ned gennem Jylland og i Sønderjylland finder de en køletrailer - og så går det sydpå og østover, siger Tommy H. Hansen, konsulent i Forsikring og Pension til Børsen.

Hæver dusør

Problemet er blevet så markant, at forsikringsselskaberne nu hæver dusøren for tip, der fører til fundet af stjålne lastvogne. Chauffører,der melder hjem til vognmanden og forsikringsselskaberne på tlf. +45 4468 8200 kan nu få op til 25.000 kroner i dusør. Tidligere var den højeste sats for dusøren 10.000 kr.

Det skriver ITD:

Chaufførerne kender ofte hinandens køretøjer og kørselsmønstre og vil ofte være i stand til at spotte, hvis en lastvogn fra vognmand NN pludselig holder eller kører et sted, hvor den absolut ikke plejer at befinde sig.

Chaufføren kan enten melde sin observation hjem til egen vognmand eller på telefon tlf. +45 4468 8200. Meldingen går straks videre til politiet i området.

ITD gør opmærksom på, at det er muligt at tilmelde chauffører til LAGOS-efterlysninger på sms

På DR-nyheder

DR1 Nyheder bringer i aften kl. 18.30 et indslag om den kraftige stigning i antallet af stjålne lastvogne. I indslaget deltager bl.a. ITD’s formand Mogens Therkelsen og ITD’s medlemsvirksomhed Blue Water.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063