Skolebænken kalder
Transportbranchen er præget af mange iværksættere, der er begyndt fra bunden – enten med en lastbil, i et hjemmekontor eller sammen med et par gode speditørkolleger. De har lært faget fra bunden, betalt deres lærepenge, når de lavede fejl, og de er vokset med opgaven.
Af Gwyn Nissen
Der findes masser af gode eksempler på transportfolk, der gør det godt herhjemme. Ind i mellem ”praler” de også lidt af, at de ikke har nogen uddannelse. Hatten af for, at det er lykkes for dem.
Men det er ikke ensbetydende med, at alle efter dem, kan gå den samme vej. Det er de færreste forundt i dag, at komme langt uden en eller anden form for uddannelse. Og det er vel nærmest utopisk at tro, at fremtidens unge kan overtage nogle af disse iværksætter-virksomheder uden at have siddet et minimum på skolebænken.
Danske Speditører og International Transport Danmark har blandt deres medlemmer mange af disse iværksættere, der har skabt den danske transportbranche. Alligevel har de to organisationer taget tyren ved hornene og tilbyder nu en lederuddannelse. Uddannelsen er rettet mod medarbejdere i branchen, som allerede har et leder- eller mellemlederjob.
Det er et godt initiativ. Det er ikke nogen statsgaranti, at man bliver en god leder af at sidde på skolebænken og lære om ledelse, men så har man da gjort forsøget.
Men når vi taler om uddannelse bør fokus ikke alene være på lederne. Stadig flere transport- og logistikvirksomheder oplever, at kunder allierer sig med kloge konsulenter eller egne kloge hoveder, der stiller nye spørgsmål og krav, som kan være svære at matche.
Derfor handler det om, at transport- og logistikbranchen også i fremtiden kan give deres kunder et kvalificeret med- og modspil.
Og så er der vel ingen skade til, at man er blevet lidt klogere af at sidde på skolebænken.
gn@transporttidende.com