DTL: Trafiktal understreger behov for bedre veje
Rapport fra Vejdirektoratet dokumenterer stigende trafik på især motorvejene og flaskehalsproblemer.
Vejtrafikken på statsvejnettet er vokset med godt 11 procent i perioden 2000 - 2009.
I samme periode er personbilparken vokset med ca. 15 pct., og motorvejsnettet afvikler en stadig større andel af trafikken med en vækst på 38 pct. i perioden.
Det viser den årlige rapport fra Vejdirektoratet med titlen ”statsvejnettet – oversigt over tilstand og udvikling”, der netop er udkommet, og det bestyrker DTL i, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få sat større og mindre infrastrukturprojekter i gang.
- Det er en aldeles glimrende rapport, som også viser, at anbefalingerne fra Infrastrukturkommissionen i sin tid i stigende grad er aktuelle samfundsudfordringer, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard, der selv var medlem af regeringens Infrastrukturkommission.
Velkendte flaskehalseRapporten peger på, at fremkommelighedsproblemerne på statsvejnettet er mest udbredte i hovedstadsområdet. Uden for hovedstadsområdet er det især på dele af motorvejsnettet på Fyn, i Trekantsområdet og ved Århus og Aalborg, at der kan registreres fremkommelighedsproblemer.
Det vil sige, at flaskehalsproblemerne er uændret over de sidste tre år, bortset fra Køge Bugt området og Motorring 3.
-Det er derfor påtrængende, at man satser kraftigt på at udmønte den politiske aftale om en grøn transportpolitik fra 2009, hvor der er sat fokus på en række investeringer, der skal forbedre forholdene for vejgodstrafikken. Det drejer sig bl.a. om udbygning og forbedring af vejstrækninger på statsvejnettet med trængselsproblemer, forbedringer af vejforbindelserne til havnene, bedre rastepladser, en øget vedligeholdelsesindsats og løsning af frihøjdeproblemer ved en række broer, påpeger Erik Østergaard.
Intet pusterumPå mange motorvejsstrækninger er der registreret markante stigninger i trafikken med lastvognstog, specielt i årene 2004 - 2007. En stigende andel af vogntogene på det danske vejnet er udenlandsk indregistrerede køretøjer.
Som tilfældet er for den øvrige trafik, er der for lastvognstogenes vedkommende sket en opbremsning i trafikudviklingen i 2008 efterfulgt af et markant fald i 2009.
DTL mener dog ikke, at det må give anledning til at slippe speederen for udbygning af vejnettet.
- Rapporten anerkender, at der er en tæt sammenhæng mellem økonomisk vækst og vækst i vejtransporten i form af bl.a. stigende godstransport. Men krisen er forbigående, og godsmængderne vil ganske givet stige endnu mere. Og der er helt konkrete steder, hvor lastbiltrafikken i dag oplyses til at overstige 20 pct. af trafikmængden – steder som rute 13 i Midtjylland og den Sønderjyske Motorvej. De steder vil der blive flere af med tiden, advarer DTL-chefen.