23948sdkhjf

DTL svarer Turunen

Arbejdstidsregler for selvkørende vognmænd forbedrer hverken arbejdsmiljø eller forhindrer socialt snyd, mener vognmandsorganisationen.

Arbejdstidsregler for selvkørende vognmænd forbedrer hverken arbejdsmiljø eller forhindrer socialt snyd, mener vognmandsorganisationen.



- Naturligvis kan og skal vi ikke kontrollere de selvstændiges arbejde ved skrivebordet, sagde medlem af Europaparlamentet, SF’s Emilie Turunen i en kommentar i kølvandet på EU-Parlamentets ’ja’ til at regulere de selvkørende vognmænds arbejdstid - og som reaktion på DTLs kritik af parlamentets holdning.

- Det er positivt, at Emilie Turunen påpeger, at ”arbejde ved skrivebordet” ikke skal omfattes af arbejdstid. Problemet er bare, at det som Emilie Turunen siger, ikke står i direktivet. I direktivet står der ikke noget om ”skrivebordsarbejde”. Der tales om ”generelt administrativt arbejde ikke specifikt knyttet til en pågældende transport”. Der er således ikke en skelnen mellem arbejde ved lastbilen og arbejde ved skrivebordet, som Emilie Turunen forsøger at give indtryk af, siger DTLs EU-chef Søren Hyldstrup Larsen.

- Det er blandt andet det forhold, der vil gøre det så kompliceret og unødigt bureaukratisk at indføre reglerne om arbejdstid for selvstændige, vurderer Larsen, der også mener, at Emilie Turunens henvisning til, at man kan anvende tachografen som kontrolinstrument, er ”misvisende”.

Emilie Turunen nævner desuden, at arbejdstid for arbejdstagere allerede kontrolleres. Men i Danmark sker den kontrol netop af arbejdsmarkedets parter. Påpeger DTL’s EU-chef: En selvstændig vognmand er hverken arbejdstager eller arbejdsgiver – han eller hun står udenfor.

DTL peger på, at unødigt bureaukrati kunne være undgået, hvis Emilie Turunen og hendes kolleger før afstemningen havde indgået i en dialog med medlemslandenes myndigheder, Kommissionen og erhvervet for ifølge Hyldstrup Larsen ”at finde den bedste løsning på socialt snyd (falske selvstændige), som vi alle søger at løse”.

Fleksibel og praktisk

- Emilie Turunen og hendes kollegaer kunne have valgt at fokusere alene på falske selvstændige, som Kommissionen havde foreslået. Så havde vi også fået indført krav om øget kontrol med anvendelse af reglerne. Nu har Parlamentet blot sagt nej til enhver ændring eller forbedring af direktivet, og det er beklageligt. Arbejdstidsdirektivet har en lang historie med dårlig anvendelse i medlemslandene. Der er behov for at sikre ens vilkår i alle landene, så direktivets formål opfyldes, og konkurrencen er lige for alle, men det afviste Parlamentet også, siger Søren Hyldstrup Larsen.

Han mener, at direktivet giver indtryk af at forbedre arbejdsmiljø, trafiksikkerhed og forhindre socialt snyd, men ”det fører ikke andet med sig end administrative byrder”.

DTL håber dog, at Emilie Turunens parti, SF herhjemme finder frem til en ”fleksibel og praktisk måde”, hvor der netop tages hensyn til de selvkørendes ”arbejde ved skrivebordet”, når reglerne skal implementeres i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078