SF har ikke ændret standpunkt
Emilie Turunen svarer igen på Søren Hyldstrup Larsens kritik.
Den danske EU-parlamentariker kommenterer den kritik, som DTL’s EU-chef rettede mod Turunen, efter at det stod fast, at EU’s arbejdstidsdirektiv også skulle gælde selvkørende vognmænd. Ifølge Hyldstrup ændrede Turunen dagen efter afgørelsen holdning til arbejdstidsdirektivet fordi den er svær at kontrollere. Men Emilie Turunen står fast på, at arbejdstidsdirektivet er en god ide – og at hun ikke har ændret holdning.
Formålet med direktivet (artikel 1) er, at etablere minimums krav i forbindelse med organiseringen af arbejdstiden med henblik på at forbedre sundheden og sikkerheden for personer, der arbejder i transportbranchen, at forbedre vejsikkerheden samt at tilpasse konkurrence-betingelserne i branchen.
- Disse tre formål har jeg hele tiden holdt for øje i mit arbejde med direktivet - vores opgave som politikere er jo blandt andet at finde konkrete løsninger, der stemmer overens med lovgivningens formål. Min holdning til direktivet er meget positiv, idet jeg ser det som et skridt i den rigtige retning. Det løser ikke alle problemer i transportbranchen, men er et godt bidrag til mere ordnede forhold, mener Turunen.
Hun peger på flere gode ting ved direktivet.
- For det første etableres der med direktivet en regulering for hele arbejdstiden og ikke kun køre- og hviletiden. Arbejdstid er jo også det arbejde, der foregår omkring vognen – f.eks. af- og pålæsning og vask. Disse dele fylder en stadig større del af mange chaufførers arbejdstimer og derfor er det relevant at regulere.
Kæmpe hul lukkesFor det andet mener hun, at der lukkes et kæmpe hul for falske selvstændige.
- At der har været forskellige regler for arbejdstagere og selvstændige har skabt et incitament til at lave kreative konstruktioner for at få arbejdstagere til at se ud som om de er selvstændige. Det vurderes af ETF (det europæiske transportarbejderforbund), at op mod 50 procent af alle selvstændige i EU er falske selvstændige - og i mange lande er det at være selvstændig ikke et valg, man selv træffer selv, siger Turunen.
Desuden peger hun på øget sundhed og sikkerhed for alle i branchen.
- Vi ved, at det ikke står for godt til på disse parametre, og som det sidste sikrer vi vejsikkerheden ved at undgå alt for trætte chauffører. Transportbranchen er, i følge Eurofound, Europas anden hårdeste branche at arbejde i og alt i alt er dette direktiv en konkret forbedring af branchen.
Kritik fra branchen Hvad siger du til transportbranchens kritik af direktivet?- Jeg har lyttet til den, men kan ærligt talt ikke forstå den. Jeg synes, den er en overdrevet. Faktisk tror jeg på, at dette direktiv - og det at inkludere selvstændige i reguleringen af arbejdstiden - vil komme branchen til gode. I hvert fald de spillere i branchen, der har rent mel i posen og som ikke opererer med falske selvstændige, men som har ansatte på ordentlige vilkår.
- Og for de reelle selvstændige er det blot et loft for arbejdstiden - det bliver også en lejlighed for dem til at overholde fornuftige og sunde arbejdstider. Det har været fremført at direktivet ikke kan implementeres og kontrolleres - det mener jeg bestemt, at det kan. Hvordan skulle vi ellers kunne kontrollere det for arbejdstagere, sådan som vi allerede gør det i dag?
- Vi har jo den digitale fartskriver, der ikke blot kan måle køretiden, men også arbejde omkring bilen. Så det er altså bare at komme i gang. Og så vil jeg gerne slå en myte ihjel: direktivet blander sig ikke i kontorarbejdet: Naturligvis kan og skal vi ikke kontrollere de selvstændiges arbejde ved skrivebordet, siger Turunen.
Kan direktivet også komme til at gælde andre brancher/selvstændige?- Umiddelbart er der ikke noget på bordet. Så det tror jeg ikke. Men det må jo være en konkret vurdering fra sag til sag - for mig er det springende punkt, om arbejdstiden har indflydelse på andre menneskers sikkerhed. Det har den jo i dette tilfælde - både i form af den generelle vejsikkerhed og i form af tvungne falske selvstændige, siger Emilie Turunen.