23948sdkhjf

Avanceret filter fra Pirelli

Pirellis FeelPure partikelfiltre fungerer selv ved lave driftstemperaturer.

Pirellis FeelPure partikelfiltre fungerer selv ved lave driftstemperaturer.



Af Lars Lassen

Italienske Pirelli, der er mest kendt for sine dæk, har også en division, der har specialiseret sig i miljøteknologi. Pirelli Eco Technologys partikelfiltre til lastvogne og busser, der markedsføres under navnet FeelPure, adskiller sig markant fra konkurrerende produkter på to områder.

Først og fremmest fordi Pirellis partikelfilter afbrænder partiklerne allerede fra 300 grader celsius i standardudgaven. AR-versionen – der er udstyret med gløderør – fungerer allerede fra 160 grader celsius. Pirelli garanterer en reduktion i udledningen af sodpartikler med mindst 90 procent, men oplyser, at i praksis reducerer udledningen med omkring 99 procent på langt de fleste køretøjer.

Den anden væsentlige fordel er, at FeelPure-filtret i modsætning til andre partikelfiltre reducerer udledningen af det sundhedsskadelige stof NO2 med mindst 50 procent.

NO2-forureningen udgør et stigende problem i byområder. Derfor er flere storbyer på vej til at stille særlige krav til kommercielle køretøjers udledning af netop NO2 i miljøzoner.

Tilsætningstof

Selve filtret består af siliciumkarbid, der kræver tilsætning af et særligt tilsætningsstof (additiv), hvor hovedbestanddelen er jernoxid. Tilsætningsstoffet, der markedsføres under Cam FBC, tankes på en særskilt tank (typisk med en kapacitet på 10-15 liter) og det tilsættes løbende til brændstoffet under drift.

Pirelli har valgt denne løsning af flere grunde. Dels fordi filtret fungerer med forholdsvis ringe dieselkvalitet, som den der stadig sælges i mange østeuropæiske lande. Men især fordi den valgte filterteknologi fungerer ved langt lavere driftstemperaturer. Endelig er siliciumkarbid forholdsvis billigt.

Med en literpris på omkring 150 kroner literen, virker tilsætningsstoffet Cam FBC umiddelbart ganske pebret. Men da forbruget kun ligger på omkring en liter tilsætningsstof til 1000 liter diesel, så er merudgiften ganske overkommelig.

Rensning

Som alle andre partikelfiltre, så skal Pirellis filtre renses – det sker typisk en gang om året. Det skal foregå hos en godkendt servicevirksomhed – som MT Filter Service – der kan foretage rensningen under miljømæssigt forsvarlige forhold.

Pirelli FeelPure partikelfiltre erstatter lastbilens standard lydpotte. De er opbygget modulært, hvilket betyder, at det er forholdsvis enkelt at producere endestykker, der passer til bestemte lastvognsmodeller. Store dele af MAN og DAF’s lastbilprogram er allerede dækket. Det gælder også en række Scania og Volvo-lastvogne.

Men filtret kan også monteres på andre lastvogne – her er tilpasningen dog mere tids- og ressourcekrævende.

Pirellis FeelPure partikelfiltre leveres i Danmark blandt andre af Titan Lastvogne, Scania, Europarts og Nissan.

Ideel selvantænder

Standardudgaven af Pirellis FeelPure filter er velegnet til alle lastvogne og busser, der hyppigt kører lange strækninger og som dermed opnår den nødvendige driftstemperatur på 300 grader. Selv om FeelPure-filtret fungerer ved en forholdsvis lav driftstemperatur, sammenlignet med mere konventionelle filtre, så kommer det – som alle andre filtre til kort – når det drejer sig om køretøjer, der tilbringer det meste af arbejdsdagen med en lav motorbelastning.

Netop renovationslastvogne, bybusser og mange kranlastvogne, har ofte svært ved at nå den nødvendige driftstemperatur for at partikelfiltret fungerer.

Her har Pirelli Eco Technology udviklet en særlig udgave, der afbrænder den ophobede sod allerede fra 180 grader celsius. Den såkaldte Assisted Regeneration-udgave af FeelPure-parikelfiltret er forsynet med 4-6 gløderør, der antænder de opsamlede partikler i filtret. Det sker automatisk, når den elektroniske boks – der også styrer tilsætningen af additivet Cam FBC – registrerer at trykket i partikelfiltret stiger, fordi partiklerne er begyndt at tilstoppe filtret.

I særlige tilfælde kan driftsmønstret snyde automatikken. Men her vil en lysdiode i førerkabinen gøre chaufføren opmærksom på, at trykket er for højt og han kan så starte afbrændingen manuelt.

Der anvendes standard gløderør, som dem der normalt anvendes på dieselmotorer.

Bedste løsning til dato

SITA Nederland har omkring 950 komprimator- og containerlastvogne. En stor andel arbejder dagligt i det stadigt stigende antal miljøzoner, der bliver indført i flere og flere hollandske byer. Da virksomheden typisk beholder sine køretøjer i 10-12 år, så udgør lastvogne med Euro1, Euro2 eller Euro3 omkring to-tredjedele af flåden.

- Partikelfiltre er besværlige og de koster penge både i anskaffelse og drift. Derfor ville jeg gerne udskifte alle vores biler til Euro5-standarden. Men med små 1000 lastvogne, så vil udgiften løbe op i omkring 100 mio. euro, så det sker ikke, fortæller SITA Nederlands flådechef Eddy de Jong.

- Vi fik eftermonteret de første partikelfiltre i 2007 og vi har i dag erfaringer med stort set alle de produkter, der findes på markedet. Vi er simpelthen gået ud til leverandørerne og bedt dem deltage i et ’no cure no pay’-forsøg. Vi har haft meget blandede erfaringer med de forskellige produkter, fordi filtrene simpelthen ikke er designet til at fungere ved de lave driftstemperaturer, som vi typisk kører med. Nogen har slet ikke fungeret efter hensigten, mens mange andre har været meget vedligeholdelseskrævende. De første Pirelli-partikelfiltre med AR-teknologi blev monteret i 2008 og det stod hurtigt klart, at vi her havde et produkt, der var klart bedre end de andre. Da Pirelli Eco Technology også har vist sig at være en meget serviceminded leverandør, så eftermonterer vi i dag udelukkende filtre fra Pirelli, siger Eddy de Jong.

ll@transinform.com
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093