23948sdkhjf

Når gyllen skal på langtur

Store landbrug med store mængder af gylle udløser behov for transportmateriel med stor kapacitet, når gyllen skal transporteres over større afstande.

Store landbrug med store mængder af gylle udløser behov for transportmateriel med stor kapacitet, når gyllen skal transporteres over større afstande.



Af Finn Bjerremand

Større landbrugsbedrifter med større dyrehold kræver større arealer til nedfældning af gylle og udløser dermed også et større transportbehov. Det stiller store krav til effektiv og hurtig transport, samt læsning og aflæsning af gyllen.

Høje dieselpriser og dækomkostninger gør samtidig, at det ofte bliver for dyrt at transportere gylle med traktor og tilkoblet gyllevogn over de lange afstande. Der må man i stedet anvende regulære lastvognstrækkere med tanktrailere, hvor det samlede vogntog kan nå op på den højest tilladte vogntogsvægt på 48 ton.

Samtidig er kravene til at kunne medbringe så meget gylle som muligt, også med til at presse producenterne af gylletankvognene til at konstruere endnu lettere vogne end tidligere.

Alle disse forhold afspejles klart hos AP Gyllevogne A/S i Fredsø, som har konstrueret en ny version med selvbærende tank, som det kendes fra mange andre typer at tankvogne inden for transportens verden.

Gylletrailer

Månedens køretøj er den første ud af en nyudviklet serie gylletrailere, der kan rumme 34 m3 og som bærer navnet AP Gylletrailer SBC. Gylletraileren er sat i drift hos det store landbrug Sejersbøl ved Thisted. Sejersbøl er et økobrug, der har ca. 685 køer og driver 900 hektar jord.

– Den nye gylletrailer anvendes inden for en radius af 14-15 km og vi anvender den også på de korte afstande. Det kræver dog en stor buffertank med en stor volumen, så gylletraileren ikke skal vente på at gyllen bliver nedfældet. Vi har derfor fået leveret en 115 m3 buffertank fra AP Gyllevogne A/S, og dermed har vi opnået stor glæde af gylletraileren, som betyder, at vi kan holde nedfælderen fuldt beskæftiget ude i marken, siger indehaveren af landbruget Jakob Sejersbøl.

Lav egenvægt

Gylletraileren er bygget med en egenvægt på 8900 kg, der godt nok lyder af meget, men man skal tænke på at det også omfatter en meget kraftig hydraulisk drevet pumpe, som kan læsse eller aflæsse et helt læs på tre minutter.

Når det er lykkedes med en lavere egenvægt skyldes det ikke mindst overgangen til en selvbærende tank, så akselsektionen i bagenden blot klarer sig med et lille stykke chassis.

Hos AP Gyllevogne producerer man stort set det hele bortset fra akselsektionen, som købes ved underleverandører. Månedens Køretøj er udstyret med en komplet AMT-akselsektion med en trippelbogie fra MTDK A/S i Randers.

Akslerne er af mærket BPW med tromlebremser og BPW akselophæng med luftaffjedring. Den forreste aksel i trippelbogien er hævebar, hvilket udløser mindre dækslid ved tomkørsel og samtidig kan bogieliften være med til at give igangsætningshjælp ved kørsel i terræn.

Den bagerste aksel er selvsporende, så tanktraileren følger fint omkring hjørnerne og samtidig betyder det mindre dækslidtage.

Selve tanken er konstrueret i højstyrkestål med 2 skvulpeplader og indvendig er den behandlet med epoxy, mens tanken udvendig er behandlet med 2-komponent lak.

Traileren er udstyret med et læssetårn i størrelsen 10”. Det lange rør virker nærmest som en lang svingkran med et stykke snabelslange. Læssetårnet kan endog udskydes hydraulisk 1,5 m via den trådløse fjernstyring, så rækkevidden er helt i top.

Inde i tanken er der også placeret en omrører, som er nødvendig hvis gyllen størkner for meget under transporten og derefter ikke vil flyde.

Til at styre alle funktionerne er der påbygget et Danfoss PVG ventilbord, der kan aktivers direkte med håndtag eller med en trådløs fjernbetjening.

Traileren kan endvidere udstyres med en Vogelsang sugepumpe, hvis der f.eks. skal transporteres biogas eller lignende.

Volvo foran

Til at trække gylletraileren har Sejersbøl en treakslet Volvo FH med træk på begge bagaksler, der giver maksimal fremkommelighed uden for asfaltvejen.

Trækkeren er udstyret med en hydraulisk pumpe, som leverer den hydrauliske kraft til gylletrailerens pumpe for læsning og aflæsning.

Gylletraileren er konstrueret optimalt med en god udnyttelse af pladsen og samtidig er der tale om nydeligt arbejde. Bagenden er for eksempel lavet ganske flot med en VBG-sikkerhedsbagkofanger og et flot lygtearrangement med fire firekantede trekammer baglygter.

Landmanden der kunne selv

Virksomheden AP Gyllevogne i Fredsø på Mors blev nærmest etableret ved en tilfældighed, da der var behov for en gyllevogn til landbruget på gården, hvor virksomheden den dag i dag hører hjemme. Og hvad gør man så? Jo, landmanden begyndte selv at bygge en ny gyllevogn.

Inden den nåede at blive færdig var den dog allerede solgt til en nabo, så der skulle produceres en mere. Og sådan er det fortsat lige siden 1992.

I 1998 blev dyrene på landbruget sat ud og virksomheden blev til en – ren – fabrik for gyllevogne i alle størrelser. Alle landbrugsbygningerne er blevet udskiftet med store produktionshaller, der danner rammerne for den moderne industrivirksomhed AP Gyllevogne A/S.

Produktionen omfatter alt inden for gyllenedfældning, buffertanke samt transport og det betyder at der også produceres store treakslede trailertankvogne til at koble efter treakslede trækkere.

Virksomheden har oplevet en konstant vækst op gennem årene, fordi der skal transporteres gylle næsten uanset hvad der sker ude i det øvrige samfund.

- Vi har forrygende travlt og det har vi haft siden september sidste år, siger Lars Hvalsø, der er ansvarlig for teknik og salg.

AP Gyllevogne har gennem flere år haft en eksport af produkterne til Finland, Norge, Rumænien, Slovakiet, Sverige, Tyskland. Der er 25 ansatte hos virksomheden, heraf tre fuldtidsansatte og en deltidsansat i administrationen.

fba@transinform.com
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081