Askeskyen til debat
Transportminister Hans Christian Schmidt drøftede konsekvenserne af askeskyen i det europæiske luftrum med sine kollegaer i EU.
Ministrene konstaterede med tilfredshed, at sikkerheden havde haft højeste prioritet under krisen, og at der ikke var sket uheld som følge af vulkanasken.
Flere luftfartsselskaber rykkede under askeskyen ud med kritik af, at flyveforbuddet var truffet ud fra alt for teoretiske analyser.
Ministrene var imidlertid tilfredse med, at de nødvendige videnskabelige analyser var sat i værk med henblik på at tilvejebringe mere præcis viden om konsekvenser af at flyve i aske og dermed kunne vedtage fremtidige fælles tærskelværdier for flyvninger i europæisk luftrum i en tilsvarende situation.
Flere lande bad Kommissionen om at skabe klarhed over, hvorvidt den reducerede flyveaktivitet under askekrisen, som særligt ramte Nord- og Vesteuropa, bør få konsekvenser for fordeling af gratis emissions-kvoter, når det europæiske kvotehandelssystem træder i kraft for luftfarten.
Kommissionen arbejder nu videre med de forskellige aspekter af sagen.
- Det er helt centralt for vores håndtering af fremtidige lignende kriser, at EU-landene reagerer på samme måde. Det glæder mig, at der siden askeskyen er kommet gang i de nødvendige videnskabelige analyser, der kan sikre basis herfor, siger transportminister Hans Christian Schmidt.
- Drøftelserne med mine kollegaer i dag viser, at der er vilje til at skabe et grundlag for at håndtere en lignende krise i fremtiden.
På mødet underskrev EU's transportministre og USA desuden en luftfartsaftale mellem EU og USA, der giver øget gensidig markedsadgang og øgede gensidige muligheder for investering i luftfartsindustrien.