23948sdkhjf

Skats ECS-system: Det virker ikke

Speditører hårdt ramt af problemerne med Skats online-system.

Speditører hårdt ramt af problemerne med Skats online-system.



Speditører har altid joket med, at ”alle fredage er speditionsbranchen er langfredage”. Men smilet er for længst stivnet hos speditørerne, for siden mange virksomheder er koblet online på Skats eksportsystem ECS er fredagene blevet endnu længere og tilmed frustrerende, grænsende til medarbejdere i branchen, der er ved at bryde sammen.

Danske Speditører har nu rejst sagen om Skats it-system overfor departementet og dermed skatteministeren.

- Vi har haft en udmærket dialog med Skat og vi har ikke indtryk af, at de ikke vil gøre noget. Udfordringen er, at de ikke kan sige os, hvad der er galt – den ene dag er det én ting, den næste dag er det noget andet. Skat siger, at det er IT-leverandøren, der ikke leverer varen, men det fritager dem ikke for ansvaret, siger direktør i Danske Speditører, Martin Aabak.

Hans håb er, at der sættes ekstra resurser ind på at løse problemerne og at branchen får en handleplan:

- Systemet virker ikke, men vores virksomheder og deres medarbejdere skal have en tålelig hverdag. Derfor arbejdes der blandt andet med nye nødprocedurer, siger Martin Aabak, der peger, at worst-case-scenariet er, hvis ECS-systemet ikke kommer til at fungere.

- Så er der ingen nemme løsninger lige rundt om hjørnet, påpeger han.

Aldrig oplevet noget lignende

Karin Gatting Wad er toldansvarlig hos Andreas Andresen A/S og i de 25 år hun har været i branchen, har hun aldrig oplevet et tilsvarende stort problem, som det, Skats ECS-system for tiden volder virksomhederne.

- Systemet er en katastrofe. Jeg mener ikke, at det har fungeret siden vi kom på 25. september 2009. Det lyder måske lidt hårdt, men jeg synes, at Skat hellere skulle skrive, hvornår systemet virker i stedet for at give os besked om driftsforstyrrelser, siger Karin Gatting Wad om problemernes omfang.

Hun fortæller om en frustrerende start, som også bød på mange konflikter med helpdesk-medarbejderne, fordi deres systemer ikke viste de fejl, som speditørerne sad med.

- Vi var sure, aggressive og frustrerede, siger Karin Gatting Wad, der dog har en anden historie om Skats support-medarbejdere i dag:

- De skal have ros – jeg fatter slet ikke, at de kan holde til det. De hænger lige så meget på den, som vi gør, og er også meget berørte af det her. Men de er fantastiske og hjælpsomme – jeg snakker med dem hver dag, siger Karin Gatting Wad og påpeger, at en dag, hvor hun ikke behøver ringe til helpdesken er ”en god dag” – men dem er der ikke mange af.

4000-6000 angivelser om dagen

I Danmark gennemføres der 4000-6000 udførselsangivelser om dagen for gods, der skal til tredjelande (udenfor EU).

- Det rammer rigtig mange i branchen, og specielt på de travle eksportdage torsdag og fredag har man lidt ondt i maven i forhold til om systemet virker, siger Karin Gatting Wad.

Forrige fredag var systemet således nede i seks timer, før arbejdsdagen kunne begynde.

- Og vi ved ikke, om det kommer i gang efter en time, to eller flere. Det skaber forsinkelser hele vejen igennem systemet, påpeger Andreas Andresens toldchef, der også sidder i Danske Speditørers fagudvalg Told.

Det værste er imidlertid, at ingen kan give et bud på, hvornår – eller om – Skats system nogensinde kommer til at fungere.

- Vi kan ikke få nogen som helst besked. Ingen ved, om det her tager dage, uger, måneder eller år, siger Karin Gatting Wad. Derfor arbejder vi lige nu på, at få lavet nogle nødprocedurer. Vi har stillet en række forslag til, hvordan tingene kan gøres, og vi håber, at Skat kommer os i møde, så vi ikke skal sidde i timevis og vente på at systemet virker, men kan komme i gang med vores arbejde.

Hun understreger, at kunderne ikke for alvor har lagt mærke til problemerne, fordi speditørerne løser dem manuelt hen ad vejen.

- Og det bliver vi også ved med, men det er ikke holdbart i længden, at virksomhederne pålægges ekstraudgifter og medarbejderne konstant må arbejde over, fordi Skats it-system ikke fungerer, siger Karin Gatting Wad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078