Nye IT-problemer hos Skat truer eksporten
Speditionsbranchen kræver indgreb fra skatteministeriet efter at E-Export-systemet fejler.
IT-problemerne hos Skat har i de seneste uger medført uregelmæssigheder i afviklingen af eksporten til udlandet. Eksportforsendelserne har til tider så godt som stået stille, oplyser Danske Speditører.
Indtil nu har speditørerne, som står for det praktiske i forbindelse med erhvervslivets udlandshandel, forsøgt at få tingene til at glide i håb om, at situationen ville blive bedre. Men det er ikke tilfældet – situationen er nu så uholdbar, at speditørerne er gået til skatteministeriet. Problemerne med E-Export-systemet har kostet store ressourcer i kraft af arbejdstid og givet betydelige frustrationer.
Danske Speditørers Fagudvalg Told og sekretariat har været i daglig kontakt med Skat om situationen i E-Export-systemet.
I erkendelse af, at en forventet bedring i situationen ikke er indtrådt, har Danske Speditører nu rettet henvendelse til skatteministeriet og opfordret til, at der ekstraordinært sættes ressourcer ind på at bringe systemet til at fungere.
Samtidig må der etableres procedurer for frigørelse af gods til eksport, som automatisk træder i kraft, når systemerne svigter.
- Vi kan ikke længere forsvare at være bagstoppere for en situation, som åbenbart ingen ende vil tage, siger direktør Martin Aabak, Danske Speditører.
- Vi speditører forsøger naturligvis at løse problemerne for kundevirksomhederne, og til en vis grad er det lykkedes at afværge de værste virkninger, men det går ikke længere. Speditørerne kan ikke stå alene med den økonomiske byrde, og medarbejderne må også kunne se en ende på overarbejde og stress - ikke mindst i lyset af, at feriesæsonen begynder nu med mindre bemanding til følge, forklarer Aabak.
- De krav, vi stiller til Skatteministeriet i dag, vil koste staten penge, men alternativet er, at den spæde start på et opsving i eksporten, som vi oplever, vil komme i farezonen, vurderer Martin Aabak.
E-Export har været behæftet med fejl i hele sin levetid siden det blev lanceret i september 2009 og sat i generel drift fra årsskiftet. Perioder med nogenlunde normal drift har været et særsyn.
--