23948sdkhjf

Nye regler vil smadre de små vognmænd

Frustration og ærgrelse prægede debatten, da DTL’s netværk for selvkørende vognmænd i weekenden drøftede Europa-Parlamentets omstridte beslutning arbejdstidsdirektivet.

Frustration og ærgrelse prægede debatten, da DTL’s netværk for selvkørende vognmænd i weekenden drøftede Europa-Parlamentets omstridte beslutning arbejdstidsdirektivet.



Der har altid skullet køres rigtigt mange strækninger op ad bakke, når man starter som selvkørende vognmænd. Men hvis Europa-Parlamentets krav om at selvkørende vognmænd skal omfattes af EU’s arbejdstidsdirektiv bliver til virkelighed, så bliver det endnu sværere at starte ny virksomhed i transportbranchen.

Derfor var utilfredsheden også mærkbar, da Dansk Transport & Logistiks netværk for selvkørende vognmænd mødtes i weekenden efter chockafstemningen i parlamentet.

- For direktivet vil gøre det endnu sværere at være en mindre selvstændig vognmand – og hvilke brancher vil blive de næste, der rammes?, spurgte DTLs selvkørere vognmænd.

Det er første gang EU forsøger at diktere arbejdstiden for selvstændige erhvervsdrivende. EU-Kommissionen havde lagt op til at forlænge de selvkørende vognmænds fritagelse fra arbejdstidsdirektivet, der begrænser den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid til maksimalt 48 timer. Det afviste et flertal i Europa-Parlamentet i sidste uge, fordi man ønsker at forhindre, at speditører eller transportkøbere udnytter såkaldt ”falske selvstændige.”

Ingen trafiksikkerhedsgevinst

Ifølge DTL betyder parlamentets beslutning, at de selvkørerne vognmænd blive reguleret, så de maksimalt må arbejde 48 timer om ugen, ligesom det skal indberettes, hvor meget tid de bruger på fx kontorarbejde og kørsel om ugen. Det mener DTL er rent dyneløfteri og bureaukrati, der ikke gavner noget som helst.

- Særligt de små vognmænd føler nu, at de rammes. En sønderjysk vognmand sagde på selvkører-mødet i lørdags, at det føles, som om samfundet vil af med de små vognmænd, fordi det praktisk taget bliver umuligt at drive en vognmandsvirksomhed inden for direktivets regler som mindre vognmænd, der i praksis har meget lange arbejdsuger for at kunne leve af sin virksomhed. Det tragikomiske er, at det overhovedet ikke har betydning for færdselssikkerheden, som den socialistiske lejr i Parlamentet hævder, da de selvkørende vognmænd hele tiden har været regulerede af køre- hviletids-bestemmelserne, siger DTL-specialkonsulent Søren Christiansen, der er DTLs sekretær for selvkører-netværket.

DTL oplyser, at man vil søge at få direktivet implementeret så lempeligt og skånsomt som muligt i Danmark, hvor Folketinget skal behandle direktivet.

Der er cirka 3.000 selvkørende vognmænd i Danmark.

Latterlig lovgivning

Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, Anne E. Jensen, beklager parlamentets beslutning.

- Det skal jeg være den første til at beklage. Jeg synes ikke, at det er godt for EU-samarbejdets omdømme, når vi vedtager lovgivning, der ikke kan håndhæves i praksis. Og jeg synes det er helt latterligt at ville lave rammer for arbejdstiden for selvstændige, der ifølge sagens natur selv tilrettelægger deres arbejde, skriver Anne E. Jensen i sit nyhedsbrev.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078