ATL: Hvem skal betale
EU-direktivet siger at alle godschauffører hvert 5. år skal gennemføre en kvalifikationsuddannelse af en uges varighed for lovligt at kunne køre lastbil – men ikke noget om, hvem der skal betale.
Derfor var betalingen også op at vende på ATL’s generalforsamling i dag.
- Hverken direktivet eller den danske lov tager stilling til, hvem der skal betale for uddannelsen, og da det heller ikke følger af overenskomsten er det ATL’s opfattelse, at det derfor må være chaufførerne selv der skal afholde udgifterne, mens arbejdsgiver bevilger den fornødne frihed, siger formand Anders Fransgard.
Chaufføren må altså selv afholde AMU-kursusudgifterne og gebyret til chaufføruddannelses-beviset, og vil under kurset kunne få VEU-godtgørelse svarende til dagpengesatsen. 3F er dog ikke enig, da de mener det følger af selve Ledelsesretten, at arbejdsgiver skal betale. Derfor har de rejst sagen i Arbejdsretten, som forventes at afgøre sagen den 15. juni i år.
- Uanset udfaldet heraf, bliver det rart at få vished om, hvilke regler der gælder, da der har været en del usikkerhed herom ude på virksomhederne, siger Fransgaard.
Han understreger, at ATL’s holdning intet har at gøre med, at ATL ikke ønsker at støtte uddannelse af chauffører, ”sådan som 3F ved flere lejligheder ellers har givet udtryk for, for det gør vi.”
- Men når det nu hverken følger af EU-regler, dansk lovgivning eller overenskomsten i øvrigt, og når direktivet som sådan henvender sig til chaufføren og dermed ikke direkte til arbejdsgiveren, så mener vi altså, at vi i ATL har en pligt til at stå fast på, at arbejdsgiveren må gå fri af denne forpligtelse, siger Anders Fransgaard, der mener, at 3F alternativt kunne have rejst kravet ved overenskomstforhandlingerne.