23948sdkhjf

Absalon-pirater for retten

Holland indleder skelsættende retssag mod fem somaliske pirater, der blev pågrebet af det danske orlogsskib Absalon i januar 2009.

Holland indleder skelsættende retssag mod fem somaliske pirater, der blev pågrebet af det danske orlogsskib Absalon i januar 2009.



Flex-fregatten L16 Absalon har som mange andre krigsskibe fra vestlige lande pågrebet formodede pirater flere gange. Men selv om bordingsholdene bestående af frømænd og militærpoliti fra Søværnet har fundet piratværktøj som stiger, stormgeværer, lette maskingeværer og raketstyr, så har det ikke været muligt at retsforfølge de mistænkte somaliere. De er i stedet blevet afvæbnet og sendt i land.

Men i starten af januar sidste år pågreb Absalons besætning fem pirater under forhold, der gør at de fem tiltalte i dag bliver stillet for retten i Holland. En retssag, der kan bane vejen for international retsforfølgelse af pirater i fremtiden.

Varselsskud og nødblus

Absalon modtog 2. Januar 2009 et nødopkald fra et fragtskib, der er indregistreret i De Hollandske Antiller. Skibet blev angrebet af pirater i en hurtigtgående skiff. Absalon sendte skibets bevæbnede Lynx-helikopter til undsætning. Helikopteren affyrede varselsskud, for at få piraterne til at stoppe angrebet. Piraternes skiff blev kort efter ramt af et nødblus, der var affyret fra fragtskibet. Det resulterede i, at piraternes båd brød i brand, så piraterne blev tvunget til at springe i vandet. De blev herefter bjerget af Absalons besætning.

Da piraterne var pågrebet på fersk gerning, blev de tilbageholdt på Absalon. Efter flere ugers forhandlinger indvilligede Holland endelig i at modtage de fem pirater med henblik på retsforfølgelse.

Kilden sag

Retsagen mod de fem pirater er indledt i dag tirsdag. Men der er flere usikkerhedsmomenter i sagen. Dels er de internationale regler for retsforfølgelse af pirater ikke særligt klare og der er ikke ret meget nyere retspraksis på området. Den hollandske anklagemyndighed har dog vurderet, at Holland faktisk har jurisdiktion til at gennemføre en sådan retsag, da det angrebne skib indirekte sejler under hollandsk flag.

Et andet kildent spørgsmål er bevisførelsen. Beviserne mod de fem tiltalte somaliere er indsamlet af dansk militærpoliti. Det kan i sig selv udgøre en udfordring for anklagemyndigheden, da retten kan vurdere, at bevismaterialet er indsamlet eller behandlet forkert, vurderer eksperten Lars Bangert Struwe, der forsker i pirateri ved Dansk Institut for Militære Studier.

- Hvis beviserne holder, kan det være, vi fundet nøglen til, hvordan vi kan bekæmpe pirater - nemlig med flådefartøjer med veluddannet militærpoliti om bord, udtaler Lars Bangert Struwe til Ritzau ifølge fyens.dk.

De fem tiltalte risikerer fængsel i ni til 12 år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063