23948sdkhjf

Havne vokser trods byudviklingen

Ny redegørelse: Danske havne fordobler erhvervsarealet i de næste 10 år.

Ny redegørelse: Danske havne fordobler erhvervsarealet i de næste 10 år.



Der er ikke mange større danske byer, der ikke er vokset om omkring en havn, der var hele forudsætningen for vækst som handels og senere industricentrum. Men havnens placering i eller meget tæt på bykernen udgør i stigende grad en hindring for den byudvikling med boliger og erhverv, som byrødderne i mange kommuner prioriterer.

Konflikten mærkes på stort set samtlige danske erhvervshavne, men selv om havnene er under pres, så er de slet ikke på retur. Tvært imod fastslår en ny redegørelse om ’Arealanvendelsen på danske havne, at erhvervshavne vokser i en sådan grad, at erhvervsarealet vil være fordoblet i 2020.

Det er transport- og miljøministeren, der har bestilt redegørelsen, fordi en række aktører på havnene oplever, at de bliver presset ud af havnene, når eksisterende havnearealer inddrages til byudvikling.

Men selv om mange skibsmæglere, stevedorer og andre typer af virksomheder på havnene får opsagt deres lejemål fordi arealerne skal anvendes til boliger, butikker eller kontorer, så vil langt de fleste kunne finde plads på de nye erhvervsarealer, der tilføjes til havnene i højt tempo i disse år.

Redegørelsen påpeger, at der generelt er et tæt samarbejde mellem havneadministrationen og virksomheder på havnen. Havnen har på sin side et tæt og konstruktivt samarbejde med kommune om de ambitiøse vækstplaner, som danske erhvervshavne har travlt med at realisere.

Redegørelsen fra transportminister Hans Chr. Scmidt og miljøminister Karen Ellemann Jensen vurderer også, at de gældende regler for planlægning og leje af erhvervsarealer er tilfredsstillende.

- Nu må myten om erhvervshavnenes død og omdannelse til boliger én gang for alle være manet i jorden, siger formanden for Danske Havne, Fredericias tidligere borgmester, Uffe Steiner Jensen.

Mere klarhed

Redegørelsen fra de to ministre, Hans Christian Schmidt og Karen Ellemann Jensen, bygger på to undersøgelser. Den første ser på måden havne og virksomheder samarbejder på. Den anden ser på, om regler for planlægning og erhvervsleje er gode nok. Begge undersøgelser konkluderer overordnet, at samarbejdet er godt, og reglerne tilstrækkelige.

Men der er stadig plads til forbedringer. Dels bør dialogen mellem de forskellige interessenter på havnen udbygges. Redegørelsen fastslår også, at der er behov for en klarere statslig udmelding om statens interesser i havne.

- Man selvfølgelig altid gøre tingene bedre. Vi ser frem til et samarbejde med de to ministre om en statslig havneredegørelse og mere klarhed over de statslige interesser, siger formanden for KL’s Teknik- og Miljøudvalg Martin Damm.

Statslig styring

I Danske Havnevirksomheder fokusere man netop på redegørelsens delkonklussion om, at staten skal melde klarer ud omkring de statslige interesser og planer med relation til havnene, som en del af den nationale infrastruktur.

- Lad det stå klart med det samme; Brancheforeningen Danske Havnevirksomheder glæder sig over denne udmelding. Samtidig er det positivt, at redegørelsen understreger erhvervshavnenes - herunder ikke mindst havnevirksomhedernes - betydning for det nationale transportsystem, siger Danske Havnvirksomheders formand, T.B. Larsen i en kommentar.

- Havneredegørelsen er derfor et vigtigt skridt i den rigtige retning. Ikke mindst set i lyset af, at vi desværre fortsat oplever, at havnevirksomhederne bliver opsagt fra deres lejekontrakter, fordi kommunen ønsker at opføre boliger på havnen. Denne udvikling er problematisk. Ikke kun for den virksomhed, der bliver opsagt. Udviklingen er i strid med regeringens erklærede mål om, at mere gods skal transporteres ad søvejen, tilføjer T.B. Larsen.

Bedre dialog

- Heldigvis er en god dialog i de fleste tilfælde nok til at sikre, at alle parter arbejder for, at mere gods kommer ud at sejle. Danske Havnevirksomheder bakker derfor op om alle initiativer, der fremmer dialogen mellem parterne. Men i de tilfælde, hvor dialogen bryder sammen, er det vigtigt, at lovgivningen beskytter virksomhederne. Og her kommer redegørelsens utvetydige tilkendegivelse af havnenes vitale betydning for den nationale infrastruktur og de heraf afledte nationale interesser i havneinfrastrukturen til at spille en afgørende rolle fremover, siger T.B. Larsen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096