23948sdkhjf

CMP ryster krisen af sig

Lyspunkter: Selv om også CMP havde et hårdt år i 2009, fortsætter det store investeringsprogram på over 1,5 milliarder kroner i København og Malmø for fuld kraft.

Lyspunkter: Selv om også CMP havde et hårdt år i 2009, fortsætter det store investeringsprogram på over 1,5 milliarder kroner i København og Malmø for fuld kraft.



Af Finn Bruun

Sidste år oplevede havnesammenslutningen CMP en omsætningsnedgang på 7 procent, betydelige afskedigelser og et dyk i fragt og biler. Men nu lysner det rundt omkring - f.eks. er omsætningen af biler steget 60-70 procent i marts måned.

Mens luftfarten våndede sig under aske-skyens åg, oplevede andre transportformer et pludseligt boom. Således kunne CMP notere sig, at DFDS’ København Oslo-rute tiltrak en stor strøm passager til og fra København - så mange at DFDS måtte rede op i konferencesalene for at få plads til flest muligt.

Også på andre områder letter skyerne. Selv om tallene ikke er entydige, fordi der er en vis elevator-effekt i statistikken fra måned til måned, er det overordnede billede en rolig og fornuftig fremgang.

- Nogle områder er gået frem for så måneden efter at gå tilbage igen og så atter stige, så vi har svært ved at sige noget entydigt. Men tallene er langsomt i bedring, siger manager Gert Nørgaard, CMP

CMP vurderer selv, at 2009 indsatsen var god og resultatet som forventet i betragtning af, hvor meget markedet dykkede som led i den generelle internationale økonomiske afmatning. Når der produceres og konsumeres mindre, bliver transporten også mindre.

Krydstogts-fremgang

Imidlertid har krydstogt-trafikken længe været en øjesten for CMP, og regnen af internationale titler fortsætter, senest i form af ”Port of the Year” prisen fra Princess Cruises.

Selv om CMP har meldt ud, at der i år kun ventes 310 anløb mod rekorden på 330 sidste år, er det forventede antal krydstogtgæster – ikke mindst på grund af de stadig større skibe - oppe i på samme niveau som sidste år – i nærheden af de 700.000 med klart stigende tendens.

Transit-olien har også længe været et plus-område for CMP, og det går da også fint i øjeblikket, selv om Gert Nørgaard påpeger, at det jo afhænger af den måde, olien bliver handlet på:

– Nogle gange går det stærkt og andre gange langsommere. Det svinger så meget, at det er svært at spå om udviklingen.

Færre ansatte

CMP har gennemført nedskæringer i medarbejder-styrken på 13 procent.

- Vi har jo som andre virksomheder måttet tilpasse os. F.eks. omkring godshåndteringen, hvor vi havde en kraftig nedgang i bil-håndteringen. Det er et arbejdskraftbaseret område, så når vi oplever et fald på 30-50 procent, er vi nødt til at justere ind, siger Nørgaard.

I øvrigt oplever CMP, at bilerne nu kan distribueres ugentligt direkte til Rusland i stedet for først at skulle køres igennem Finland. Det har positiv betydning for havnens position som førende hub for bildistribution i Skandinavien.

Det er en ny russisk im- og eksporthavn i Ust-Luga i Finske Bugt ikke langt fra Skt. Petersborg, som betyder en styrket distribution.

- Vi har haft en fremgang på bilsiden de seneste måneder. Det skyldes en løbende stigning i bilsalget, og det tror jeg ikke går ned igen. Så skulle der da ske noget helt uventet ude i verden. Tegnene i sol og måne, viser jo at økonomien er i bedring. Det mærkes på et konsumprodukt som biler, at folk føler, at de igen har råd til at skifte den ud, siger Gert Nørgaard.

Han nævner, at der i flere måneder har været fremgang, og at CMP i marts havde en stigning på mellem 60 og 70 procent i forhold til samme måned sidste år.

- Den stigende tendens gælder i øvrigt også containerne, hvor vi i marts havde en stigning på omkring 20 procent i forhold til marts i 2009, tilføjer han.

Store investeringer

CMP’s investeringsprogram er en langsigtet proces, som ikke ændres af resultaterne i de enkelte år. Derfor er fortsætter planerne både i København og Malmø, hvor der skal investeres henholdsvis ca. 750 mio. danske kroner og 900 mio. sv.kr.

Det gælder bl.a. flytning af krydstogtskajen i København for at sikre tilstrækkelig kapacitet.

Projektet er blevet godkendt politisk, undersøgelserne er færdige og CMP er i gang med detailprojekteringen. Kajen skal stå klar til krydstogtsæsonen i 2013.

Det er dog ikke CMP selv – der står for projektet. Det er Københavns Kommune og Københavns Havn i selskabet By og Havn, der står som ejer - men CMP indtræder som areal-lejer.

- I Nordhamnen i Malmø flytter vi ro-ro faciliteterne og udvider kraftigt. Samtidig flyttes container-aktiviteterne, så der bliver mere plads til bilhåndteringen. Vi samler ro-ro og container, så der også bliver plads til kombi-aktiviteterne, der er i stærk stigning i Malmø. Byggeriet er i fuld gang og kan tages i brug næste år. Samlet får vi en klar synergi-effekt, understreger Gert Nørgaard.

Prøvestenen

På Prøvestenen i Københavns havn har der været opfyldning i nogle år. Det er man færdig med, og nu bliver området opdelt i et by- og et erhvervsområde – det sidste er på 180.000 m2.

- Vi skal bruge det til tørbulk og regner med at tage det i brug i år, når det hele er gjort klar. Det er en investering på ca. 100 mio. kr., siger Gert Nørgaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068