Køge Kommune søger dialog om 18-tons zone
DTL er sammen med en række andre erhvervsorganisationer inviteret til dialogmøde i Køge-sag.
Da Køge Kommune nærmest ud af de blå indførte en forbudszone i Køge by, hvor alle lastvogne over 12 tons totalvægt er forbudt, så medførte det store problemer for både vognmænd og detailhandel. Nu her Kommunen erkendt, at der er behov for yderligere dialog om zonene, selv om man tidligere i år åbnede for lettere adgang til dispensation for reglerne.
DTL og Dansk Erhverv er blandt de organisationer, som Køge kommune nu forsøger dialog med for at finde konkrete løsninger på de store problemer, som kommunens forbudszone for lastbiler over 18 tons har forårsaget.
Den kommunale åbenhed vækker glæde i DTL og Køge og Omegns Vognmandsforening, der siden december 2009 har sat alle kræfter ind på at få acceptable løsninger for hele transporterhvervet – også i Køge.
- Vi takker for invitationen og noterer os, at kommunen skriver, at der skal drøftes konkrete løsninger, og det er meget positivt. Vi er som udgangspunkt imod hele forbudszonen, da den ikke står mål med det formål, man forfølger. Nemlig at forhindre gennemkørende lastbiltrafik gennem Køge midtby. Den rammer ikke bare de lokale vognmænd, men også mange andre især sjællandske vognmænd. Forbudszonen rammer i den grad leveringen af varer ind til Køge by, fordi der skal flere lastbiler til at køre det samme gods, og for bygge- og anlægstransporter vil det i praksis være umuligt at gennemføre med lastbiler på kun 18 tons. Desuden medfører forbudszonen store omveje for lastbilerne, der normalt ville køre til og fra havnen fra syd, ligesom der bliver betydelig ekstrakørsel for fx transporterne af fødevarer fra terminaler i Slagelse og Ishøj. Det betyder alt sammen flere lastbiler, øget tidsforbrug og forbrug af brændstof – og dermed udledes langt mere CO2, siger Ove Holm, cheføkonom i DTL.
Flere højresvingEndelig betyder zonen flere højresving i Køge, hvilket forringer trafiksikkerheden.
- Der er alt for mange negative aspekter, når en kommune laver en forbudszone. Det så man i København, hvor man forsøgte akkurat det samme, og hvor en uvildig rapport om konsekvenserne til sidst torpederede kommunens uhensigtsmæssige plan om en forbudszone. Lastbiler, om man kan lide dem eller ej, er nyttige for en kommune, og det gælder også dem, der kører til en havn, for de er med til at holde havnen i gang. På det seneste møde i marts måned med repræsentanter for Køge Kommunes Teknik- og Miljøudvalg forstod vi dog også, at man – i modsætning til den tidligere politiske beslutning – ikke længere ønsker at ramme ærindekørslen i Køge, men kun den gennemkørende trafik, og med det udgangspunkt er jeg optimist, understreger Ove Holm.
DTL afventer i øjeblikket svar på en klage, som vognmandsorganisationen sendte til Rigspolitiet over zonen i Køge.
- Uanset om Rigspolitiet stopper forbudszonen eller ej, så ønsker vi at fortsætte dialogen om praktiske og fornuftige løsninger for lastbilkørsel i byerne – også i Køge, siger Ove Holm.