Nye regler for surring af gods
En lang, lang og sej politisk kamp af blandt andre DTL og ITD fører til, at udskældte europæiske regler om fastsurring af gods gøres nemmere - uden at det går ud over sikkerheden på vejene.
Det er lykkedes at få udarbejdet og vedtaget en ny europæisk standard - EN 12195-1 - for beregning af antallet af surringer på eksempelvis en trailer i den europæiske standardiserings organisation, CEN.
- Det er vi meget glade for, selv om vi i dagens Danmark kun har Færdselslovens overordnede bestemmelser omkring lastsikring og ikke et fast regelsæt i lighed med tyskerne og svenskerne. I forbindelse med uddannelse i lastsikring benytter vi i dag de samme regler som svenskerne, og det er IMO-reglerne og ikke EN- standarden. Hvis vi får et regelsæt i Danmark, så har DTL og ITD medvirket til, at der med den nye EN standard er skabt et realistisk grundlag, og stor lighed mellem resultaterne af beregninger i henhold til IMO-reglerne og den nye EN-standard – vel at mærke, uden at det går ud over trafiksikkerheden, som er et must, siger konsulent i Dansk Transport og Logistik, Karsten Gade.
Lastsikringsberegninger i henhold til den reviderede EN-standard, og for den sags skyld standarder som IMO/ILO/UN ECE, giver anvisninger om et langt mere realistisk antal surringer på en given last end den skrappe nationale tyske norm VDI 2700 og den tidligere EN-standard.
- Vi har eksempler på, at tysk politi med henvisning til de nationale tyske regler har krævet over 100 surringer på en fuldlastet gardintrailer, hvor beregning i henhold til IMO ville have givet et resultat på 10–15 spændebånd på den samme last – uden at gå på kompromis med sikkerheden. Den netop vedtagne EN-standard giver resultater, der ligger meget tæt på IMO og dermed meget lig de retningslinjer, som vi hovedsageligt anvender i Danmark, siger Jørn-Henrik Carstens, teknisk konsulent i International Transport Danmark.
Tysk indflydelseDen oprindelige EN-standard blev umiddelbart efter vedtagelsen i 2004 begæret revideret af blandt andre DTL og ITD i samarbejde med flere svenske organisationer. Årsagen var, at den tidligere EN- standard stillede meget skrappe krav til antallet af surringer på eksempelvis en fuldlastet gardintrailer. Standarden bar tydelige præg af, at tyskerne havde siddet for bordenden, da standarden blev udarbejdet og vedtaget i sin oprindelige form. Tyskerne stiller nemlig selv meget skrappe krav til antallet af surringer på en last, oftest med henvisning til den nationale tyske standard VDI-2700.
Tyskland, Polen og Schweiz har stemt nej til den nye EN standard. Tyskerne har endvidere påberåbt sig en såkaldt A-deviation – hvis Tyskland får medhold, betyder det, at der kommer en note i standarden om, at den afviger fra de nationale tyske bestemmelser. Tyskerne vil dog stadig være forpligtet til at implementere standarden som en DIN-EN-standard. Og det vil således være et godt argument for transportvirksomheder i sager vedr. lastsikring i Tyskland.