23948sdkhjf

Kriminelle i søgelyset

Gør som politiet i Sverige, siger Dansk Transport og Logistik.

Gør som politiet i Sverige, siger Dansk Transport og Logistik.



Det svenske politi har netop fået tilskud fra EU på 2,4 millioner kroner til projektet ”Preventing of Cargo Crime”, der i 2010 og 2011 skal bekæmpe organiseret kriminalitet mod transporterne i form af først og fremmest tyveri af gods og køretøjer, men også direkte overfald på chauffører i Sverige.

Politimyndighederne i det sydlige Sverige har siden 2006 gjort en massiv indsats for at kortlægge kriminaliteten mod lastbiltransporter i et forsøg på at komme forbrydelserne til livs.

- Det er meget prisværdigt, at de svenske myndigheder i den grad går til makronerne og dermed støtter transportbranchen i den ulige kamp mod sværme af rockerbander og kriminelle fra andre EU-stater, der ser lastbiltransporterne som et tag-selv-bord i helt uhørt grad, siger vicedirektør Morten Lindbo fra DTL.

Han ser meget gerne, at det danske politi følger trop og lever op til de udtrykte erklæringer fra de europæiske politistyrkers organisation, TISPOL, om et udvidet europæisk samarbejde på området.

- Bekæmpelsen af kriminalitet mod transporter går efter rygraden i den organiserede kriminelle underverden. Det er en stor del af deres fødelinje, og derfor må dansk politi – udover blot at forfølge nationale skatteforhold – begynde at kigge alvorligt på dette her, for det koster samfundet milliarder i tabte værdier og følgeskader, siger vicedirektøren.

I en nyligt udgivet rapport om kriminaliteten mod lastbilerne i 2009 kan de svenske politimyndigheder oplyse, at gennemsnitstabet af gods ved anslag mod lastbiler udgør 17.611 SEK fordelt ud over 90 tilfælde mod svenske biler og 96 tilfælde mod udenlandske biler – herunder 19 danske lastbiler i Sverige. Efterspørgslen hos de kriminelle fordeler sig med hovedparten på elektronik til hjemmet, levnedsmidler, hygiejneartikler, alkohol og indbo.

Svensk strategi

Det svenske politi har lagt en decideret strategi for deres kriminalitetsbekæmpelse. Det indbefatter samtlige organisationer i transportkæden, forsikringsbranchen, virksomheder, vareleverandører, politi og anklagemyndighed.

Senest har Riskhandteringsakademien sammen med Yrkeshögskolan i Mölnlycke sammen med politimyndigheden i Vestra Götaland lavet en rapport, hvor man har interviewet udenlandske lastbilchauffører i Sverige om hvordan de oplever sikkerheden i Sverige, om de har været udsat for kriminelle handlinger, om de har egne sikkerhedsrutiner, og hvilke behov og initiativer chaufførerne ønsker for at opnå bedre sikkerhed.

- Vi har bidt mærke i, at det svenske politi i deres strategi vil samarbejde med blandt andre politiet i Danmark. Og for både chaufførerne, der jo er i frontlinjen, samt for vognmændene og speditørerne og deres kunder er dette her et meget vigtigt indsatsområde, siger Morten Lindbo.

Et af det svenske politis initiativer vil være at arrangere en ”politiets transportsikkerhedsdag” for logistikstudenter i Skåne i samarbejde med Malmö Högskola. DTL opfordrer til, at dansk politi følger eksemplet.

Også på europæisk plan er der forsøg på at øge myndighedernes kriminalitetsbekæmpelse i forhold til tyveri mv. af gods. Den internationale transportorganisation, IRU, som DTL er medlem af, har netop vedtaget en resolution, der opfordrer regeringer til bedre at arbejde sammen for at bekæmpe organiseret kriminalitet mere effektivt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063