Digitalt vejnet ind i næste fase
Bedre fremkommelighed, trafiksikkerhed og service til transportbranche og trafikanter.
Det er nogle af de ventede gevinster ved et digitalt vejnet i Danmark. Demonstrationsprojekter går nu i gang, oplyser transportministeriet. Regeringen har sammen med partierne bag aftalen om en grøn transportpolitik, besluttet at gennemføre forundersøgelser vedrørende etablering af et digitalt vejnet, som kan forbedre grundlaget for trafikantservice. Der er med aftalen afsat 20 mio.kr. til forundersøgelserne.
Vejdirektoratet har gennemført et EU-udbud, og COWI A/S er med Adapt A/S, KMD og Astando AB som underleverandører valgt som det konsortium, der skal gennemføre demonstrationsprojekter mv. Forprojektet løber frem til udgangen af 2011, og skal danne grundlag for en politisk stillingtagen til en egentlig implementering af et digitalt vejnet i Danmark.
- Jeg tror på, at et digitalt vejnet kan give den enkelte bilist og vognmand en række gevinster i hverdagen. Med forprojektet sætter vi gang i en udvikling, der kan føre til bedre mobilitet, mere sikker trafik og en mere konkurrencedygtig transportsektor, siger transportminister Hans Christian Schmidt. Perspektivet er blandt andet, at et digitalt vejnet giver den enkelte bilist og chauffør præcise og opdaterede oplysninger om eksempelvis vejarbejder, brohøjder og ændrede hastigheder direkte ind i kabinen.
Hans Chr. Schmidt tror, at det digitale vejkort er rigtig vigtigt for vognmændene:
- De vil kunne lave en bedre ruteoptimering og spare både tid og penge. Samtidigt gavner det miljøet, hvis der er færre omvejskørsler. Men vi skal have dokumentation for gevinsterne, afstemt ambitionsniveauet og vi skal have udredt økonomien før vi kan træffe den endelige beslutning.
DTL glad for forprojektHos Dansk Transport og Logistik hilses det digitale vejkort velkommen.
- Det er vigtigt med et digitalt vejkort med tilhørende kortlægning af et landsdækkende vejnet med henblik på klassificering af det samlede vejnet og færdiggørelse af "fremkommeligshedsvejnettet" for lastbiler. Det er en DTL-mærkesag, og vi er glade for, at der nu kommer et forprojekt,” siger DTLs vicedirektør Morten Lindbo.
Han repræsenterer i øjeblikket transportbranchen i Vejdirektoratets ITS Udviklingsforum, der skal se på udfordringer, trends og muligheder på ITS området. DTL-konsulent Karsten Gade sidder også med i en følgegruppe til projektet med det digitale vejkort.
DTL ser en række fordele ved et digitalt vejnet.
- Et digitalt vejnet kan hjælpe lastbiler med bedre ruteplanlægning og flådestyring. Det kan også øge kapacitetsudnyttelsen og effektiviteten samt sænke miljøbelastningen i godstransporten. Derudover ser vi muligheder for at udnytte teknologien i lastbiler til at sammenkoble og udveksle data mellem lastbiler, vognmand, kunder og offentlige vejsystemer. Med et digitalt vejnet kan vognmandserhvervet få et godt overblik over både tungvognsvejnet med bl.a. belastning op til 100 tons samt fremkommelighedsvejnet for lastbiler med frirum og frihøjder, siger Morten Lindbo. Desuden kan der blive et bedre overblik over f.eks. rastepladser, nat-P-pladser, aflæsningszoner i byer og miljøzoner.