Dansk vækst
Den danske handelsflåde har trods krisen aldrig været større og er stadig blandt verdens største.
Der er dog kommet nye spillere på banen og Danmark er blevet fortrængt fra en tredje- til en femteplads over verdens største handelsflåder. Størst er Japan foran Grækenland, mens Danmark er blevet overhalet af Kina og USA.
Men danske rederier driver foruden deres egne 20 millioner ton dødvægt (DWT) 20 millioner DWT gennem udenlandske datterselskaber og yderligere 15 millioner DWT er indchartret. 80 procent af de danske rederiers omsætning ligger således fortsat uden for Europa, og hver time anløber et danske skib en havn i USA. Derfor holder sloganet ”Danish Shipping – a global choice”.
Det oplyste vicedirektør i Danmarks Rederiforening, Jan Fritz Hansen, under rederiforeningens møde i Fredericia.
- Vi håber at nye spillere som Kina vil vedkende sig de liberale principper og den åbne konkurrence, siger Jan Fritz Hansen, er dog i samme åndedræt måtte konstatere, at den internationale skibsfart efter krisen er blevet ”mere statslig gennem subsidieprogrammer og statsordninger”.
Valutaindsejlingen fra danske rederier var i 2009 rekordhøje 190 milliarder euro. Det tal faldt i fjord til 140 milliarder kroner og det beløb forventer Jan Fritz Hansen også sejlet ind i år. Det gør fortsat dansk rederivirksomhed til landets største eksporterhverv.
- Vi kan ikke se, at vi dykker yderligere. Vi føler, at vi er kommet igennem krisen. Før krisen var vi 100 rederier – nu er vi 95. Men for mange af vore konkurrenter er det gået endnu værre, vurderer rederiforeningens vicedirektør.
Han peger på, at e danske rederier blandt andet fastholder et højt ordreprogram, så den danske flåde er blandt verdens mest moderne flåder.