23948sdkhjf

Havne: Miljøministeriet dømt for nøl

Flere danske erhvervshavne er bogstaveligt talt ved at sande til, fordi tre instanser i Miljøministeriet ikke tør tage ansvar.

Flere danske erhvervshavne er bogstaveligt talt ved at sande til, fordi tre instanser i Miljøministeriet ikke tør tage ansvar.



Sejldybden til Frederikshavn Havn er nu halvanden meter mindre på grund af tilsanding. På vestkysten betyder hyppigere og kraftigere storme næsten lukning af havne, og næsten alle havne i de indre farvande har jævnlige behov for oprensning. Manglende vanddybde truer ikke bare havnen, men i høj grad også erhvervslivet i oplandet, skriver Danske Havne.

- Men vi kan ikke få lov til at uddybe. I stedet er vi vidne til et grotesk spil Sorteper i Miljøministeriet, siger Danske Havnes formand Uffe Steiner Jensen.

Årsagen er, at Miljøministeriet vil lukke depoterne for sediment, de såkaldte spulefelter, i Frederikshavn, Aalborg, Hirtshals, Thyborøn, Randers og Vejle. Årsagen er, at By og Landskabsstyrelsen under Miljøministeriet ikke er færdig med de vandkvalitetskrav, som udsivning fra spulefelter skal overholde. Derfor træder regler for lossepladser i kraft. Ansvaret for dem ligger i Miljøstyrelsen, og selv om langt det meste af det opgravede sediment er renere end den kompost vi bruger i haverne, skal det behandles som miljøfarligt affald.

Det betyder med et slag, at prisen for oprettelse af et spulefelt stiger fra 15-20 mio. kr. til 200–300 mio. kroner.

Men den dræbende økonimiske byrde, det pålægger de berørte erhvervshavne, anfægter ikke miljøcentrene under Miljøministeriet. Her afviser man at give tilladelse til, at spulefelterne kan fortsætte. Det vil man ikke, fordi EU vil indklage Danmark for ikke at have indført reglerne om deponering.

- Hvem sidder så med Sorteper, når Miljøministeren skal finde ud af, hvem der ikke har gjort det de skulle.Tre instanser i Miljøministeriet spiller hele tiden Sorteper videre. At havne og erhvervsliv i mellemtiden får stærkt forringede vilkår spiller åbenbart en mindre rolle, siger Uffe Steiner Jensen, der besk slutter:

- Må vi anbefale en samtale.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08