23948sdkhjf

Sådan finder du den bedste varmepumpe til dit hjem

En varmepumpe er en pumpe i dit hjem

En varmepumpe er en pumpe i dit hjem, der udnytter energien fra omgivelserne i husets opvarmningssystem. Dette betyder, at pumpen udnytter varme fra for eksempel luft eller jord og herfra overfører og omdanner det til opvarmning af huset. Denne varme fordeles ud i varmesystemer afhængigt af huset. Det mest almindelige valg af varmepumper i Danmark forekommer i form af varmepumpe til radiatorer eller varmepumpe til gulvvarme.
Men hvordan vælger du den bedste varmepumpe til dit hjem?

Basale ting at huske
Før man vælger en varmepumpe, skal man huske på nogle basale elementer. Det allerførste du skal undersøge, er, hvor velisoleret dit hus er. Helt lavpraktisk skal pumpen selvfølgelig have den rigtige størrelse - både i forhold til, hvor stort et hus du har, og hvor meget varme du har behov for. Hvis dit hus taber meget varme og holder dårligt på den, skal varmepumpen åbenlyst være kraftigere. 
Ydermere skal kvaliteten af varmepumpen leve op til dine behov, og i sidste ende skal varmepumpen installeres korrekt. 

Hvis du er i tvivl om nogle af den ovenstående punkter, kan det være en god idé at få en energikonsulent til at gennemgå dit hus, for at afgøre, hvilken type pumpe, der passer dit hus’ behov.

Type af vandpumper
I forlængelse af indledningen til denne guide, blev de forskellige typer for varmeudnyttelse nævnt - disse inddeler også de forskellige typer af vandpumper.

Der er tre slags pumper, som du kan få til dit hus. De tre typer er:

  • Luft til vand-pumper
  • Luft til luft-anlæg og slutteligt
  • Jordanlæg

De tre typer har tre forskellige forcer. Jord til vand-pumpen er den mest effektive pumpe af de tre. Det er denne type pumpe, der er dyrest, og installationen kræver, at du har et stort jordareal til rådighed: typisk er mellem 450 og 700 kvadratmeter kravet.
En luft til vand-pumpe er den mest udbredte i Danmark, og er den næstmest effektive løsning. Denne løsning er generelt også billigere end jord til vand-pumpen. Luft til vand-pumpen benyttes af 90% af den danske befolkning. Den er både energibesparende og miljøbevidst, har en hurtig installation og er selvkørende - den kræver altså ikke din opmærksomhed.

Sammenlign med dit forbrug i dag
Hvis du i dag allerede har vandpumpe i dit hus, kan du opsætte en ekstra energimåler til at gennemse dens drift. Med denne energimåler kan du se, hvor meget strøm (kWh) der går til at opvarme dit hus med varmepumpen, og derefter se om dit forbrug er for højt.
Med dette tal in mente, kan du så tjekke udvalget af andre varmepumper, da selskaberne som regel tilbyder at du kan se et forventet strømforbrug. Her kan være mange penge at spare.

Larmer varmepumpen?
Den sidste ting, der er vigtig at overveje (og som mange glemmer), er at sikre sig, at udedelen ikke larmer for meget. Bor du tæt med naboer, kan det blive meget generende, da udedelen er et stort maskineri. En tommelfingerregel er, at det er vigtigt at sørge for, at varmepumpen ikke støjer mere end 35 dB.

Send til en kollega

0.016