23948sdkhjf

Lever du sundt?

Sundhed er når ens krop og sjæl lever i harmoni og balance. De fleste af os lever faktisk sundere end vi tror, men hvordan ser det egentlig ud med din sundhed?

Hvornår er man sund nok?
Sundhed er når man har velvære i sin fysik, sit mentale helbred og sit sociale liv. Det kan derfor godt betale sig at se på hele sit liv, når man skal vurdere om man lever et sundt liv. Det handler nemlig mest af alt, om at have det godt i sit liv. Har man det, så er lever man med stor sandsynlighed et sundt nok liv. Det du skal kigge på, er altså ens madvaner, ens fysik, ens mentale helbred og ens sociale liv- som familie, venner og arbejde. Er der nogle af disse punkter som kan forbedres, så kan det være man skal gøre noget aktivt for at blive endnu sundere.

Fysisk sundhed
Den fysiske sundhed, er det som handler om din krop. Kroppens brændstof, er alt det man spiser. Hvis du følger fødevarestyrelsens officielle kostråd, så får du med stor sandsynlighed alle de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Mange af os lever i dag en travl hverdag, hvor det desværre ikke altid er tid til at tænke over kostråd, og hvilke to fiskeretter man skal servere om ugen. For nogen kan det være en god ide at benytte sig af en af de mange måltidskasser som findes, for at være sikker på at få et sundt og grønt måltid. Det kan også være en god ide at lave en madplan, hvor man komponerer menuen ud fra hvad ens krop har brug for. Hvis du har allergier, eller af andre grunde ikke får de vitaminer og mineraler som din krop har brug for, så kan det være nødvendigt med kosttilskud. Hvis du er veganer, kan det også være nødvendigt med ekstra vitaminer.

Kvinder kan ofte opleve at få mangel på jern. Faktisk har op mod 40 % af kvinder lave jerndepoter. Hvis du mistænker at du har jernmangel, så kan du tage en blodprøve hos din læge. Hvis det viser sig at du er en af de mange som mangler jern, så kan det være nødvendigt med et kosttilskud med jern. Når man bliver ældre, kan man få behov for tilskud af D- vitamin, ligesom børn under 2 år, også anbefales at tage tilskud af D- vitamin.

Fysisk sundhed, er også at motionere. Faktisk anbefales det, at du er fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag. Mange vælger at gå i det lokale fitnesscenter, mens det for andre er bedre med Yoga hjemme i stuen. Find den form for motion, som passer til dig og din hverdag, og motioner gerne sammen med andre.

Den mentale sundhed
Den mentale sundhed handler om vores følelsesmæssige og kognitive evner, og vores trivsel i hverdagen. Det handler i høj grad også om at være til stede i sit liv, og at få det bedste ud af de situationer som man møder igennem livet. For at bevare en god mental sundhed, så er det vigtigt at passe på sin krop, samt at bruge sin tid på ting som giver mening for en, og som giver en energi. Det kan være en god ide, at en gang imellem reflektere over sit liv, og sin hverdag, for lige at mærke efter om man er der hvor man ønsker i sit liv.

Søvn er en anden faktor som har indflydelse både på den fysiske, og mentale sundhed. Den typiske anbefaling, er at et voksent menneske har brug for 6-9 timers sammenhængende søvn, hver nat. Dette vil selvfølgelig blive påvirket af ens livssituation, f.eks. i perioder med små børn, så er dette ikke realistisk. Hvis man har mulighed for det, så kan man prøve at forberede ens krop på søvn, samt at skabe nogle gode rutiner om aftenen, for at kunne falde nemmere i søvn. For mange er mindfulness og yoga, en god måde at få kroppen afspændt, i en travl hverdag.

Balance i hverdagen
Sundhed handler i høj grad om at skabe et harmonisk og balanceret hverdagsliv. Det er afgørende at du finder en måde at opnå sundhed på, som passer til dit liv og dit temperament. Hvis det er nemt at tage de sunde valg, så er det mere realistisk at du kan leve sundt. Og, de fleste af os, er faktisk sundere end vi tror.

 

Send til en kollega

0.047