Sunde chauffører reagerer 16 procent hurtigere end kolleger på usund kost, viser ny dansk undersøgelse.
Af Gwyn Nissen
En ny dansk undersøgelse viser, at chauffører på sund kost kan højne sikkerheden i trafikken. Blot 12 dage på sund kost medførte, at en gruppe chauffører i gennemsnit forbedrede deres reaktionsevne med 16 procent i forhold til deres usunde kolleger.
Men det er ikke kun trafikken, der har gavn af de sunde chauffører – det har de også selv. Undersøgelsen viste nemlig også, at det på kun 12 dage lykkedes at forbedre helbredstilstanden hos de deltagende chauffører.
- At det på mindre end to uger er lykkedes at forbedre chaufførernes reaktionstid, helbredstilstand og humørtilstand har overrasket os, siger Jens Steen Nielsen, der står bag undersøgelsen for Odense Universitet og Transport branchens Uddannelsesfond/TSU Simulatorcenter.
Han peger dog også på, at sundheden ikke havde det for godt i chaufførgruppen:
- Der var en overraskende høj andel af en tilfældigt udvalgt gruppe af principielt raske chauffører, der faktisk havde et behandlingskrævende højt blodtryk eller kolesterolindhold i blodet, siger forskeren.
Samlet havde 52 procent af de 23 chauffører, som deltog i undersøgelsen, et forhøjet blodtryk - faktisk havde fem personer et så højt blodtryk, at man normalt ville anbefale medicinsk behandling. Efter bare 12 dages kostomlægning var andelen af chauffører med forhøjet blodtryk faldet til 30 procent og der var kun to, som havde et så højt blodtryk, at det krævede behandling.
Udover kosten spillede også kostrytmen ind. Når chaufførerne spiste tre hovedmåltider og tre mellemmåltider om dagen, ændredes blodets fedtsammensætning fra at være ”sygelig” til ”ikke sygelig”. Før forsøget havde 74 procent af de 23 deltagende chauffører således et forhøjet kolesterolindhold i blodet - efter forsøget var antallet reduceret til 39 procent.
Det betyder ifølge Jens Steen Nielsen, at chaufførerne reducerede risikoen for at få et alvorligt tilfælde af hjertekarsygdomme inden for 10 år med en faktor 0,7.
- For den enkelte lastbilchauffør er det opløftende, at man kan flytte så meget på kun 12 dage, siger Jens Steen Nielsen.
De gode resultater skyldes foruden kostvejledning, adgang til den rigtige kost og en bedre måltidsrytme også, at forsøgspersonerne havde tilknyttet en coach til at støtte dem i livsstilsændringen.
- Tager man de samfundsmæssige briller på, ligger der et enormt potentiale. Resultatet viser, at det kan lade sig gøre at flytte risikoen for hjertekarsygdomme markant, ligesom det er min klare vurdering, at man vil kunne undgå et antal ulykker i trafikken, siger forskeren.
--------------------------
Mere sund mad på vejenUndersøgelsen viser, at det kan være svært for chaufføren, at købe sund mad på cafeterier og landevejskroer.Transportbranchen bør fokusere på chaufførernes mulighed for at spise sundt i hverdagen. Det mener Magnus Købke, direktør i TSU Simulatorcenter, der står bag undersøgelsen.
TSU peger på madpakkeordninger og lignende, men også på branchens mulighed for at påvirke cafeterierne, så chaufførerne i fremtiden kan købe sund mad i løbet af deres arbejdsdag.
Transportsektorens Uddannelsesfond har i den forbindelse netop bevilget cirka en halv million kroner til et projekt, som har til formål at gøre noget ved denne problematik.
TSU Simulatorcenter A/S har siden 2005 fokuseret på sammenhængen mellem sund kost og trafiksikkerhed. Det er bl.a. sket ved undersøgelser, udgivelse af en kogebog for lastbilchauffører (”Dagens rat” 2005) og en koge/sundhedsbog (”GPS til et bedre liv som lastbilchauffør” 2007) samt en drikkedunk til genopfyldning med postevand.
- Vi fandt ud af, at der er et behov for at udbrede kendskabet til, hvor stor indflydelse kost og motion har på chaufførernes velvære og dermed også direkte indflydelse på deres adfærd i trafikken, siger Magnus Købke.
Undersøgelsen fra 2005 gav allerede en klar indikation af, at fastfood og usund kost har en negativ indflydelse, både på chaufførernes sundhedstilstand og deres evne til at køre sikkert. Men undersøgelsen var ikke videnskabeligt dokumenteret.
FaktaUndersøgelsen
Undersøgelse af chaufførers kost og dens betydning er udført af Ph.d. cand. scient. Jens Steen Nielsen, der til daglig er ansat ved University College Sjælland, Ankerhus og Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.
Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med bach. scient. Mette-Marie Linding, Be-you Healthcare, Vejen.
Undersøgelsen er gennemført som led i et EU-projekt med overskriften ’Sikkerhed og sundhed bag rattet’, som TSU Simulatorcenter (ejet af Transportsektorens Uddannelsesfond) har gennemført i Region Syddanmark i perioden august 2007 til april 2008.