23948sdkhjf

Svage ledige er velkomne

Manglen på arbejdskraft har gjort det lettere for folk med forskellige skavanker at komme ind på arbejdsmarkedet, viser undersøgelse fra HTS

Manglen på arbejdskraft har gjort det lettere for folk med forskellige skavanker at komme ind på arbejdsmarkedet, viser undersøgelse fra HTS



En ny undersøgelse viser, at virksomheder i HTS føler et stort ansvar for de svage ledige. Hver virksomhed har i gennemsnit 1,8 medarbejder ansat på særlige vilkår. Blandt de største virksomheder er gennemsnittet oppe på 8,4.

Tallene er nogenlunde de samme blandt virksomheder inden for handel, transport og service, men det er klart de største, som er mest aktive på dette felt.

En drivende faktor er den udtalte mangel på arbejdskraft.

Ledigheden har ikke været lavere, siden energikrisen i starten af 70’-erne. Arbejdskraftmanglen har medført, at mange virksomheder har måttet sige nej til ordrer og afhænde noget af deres virksomhed for at få det til at hænge sammen økonomisk. Men arbejdskraftmanglen har også medført, at mange virksomheder har valgt at tilbyde beskæftigelse til medarbejdere, der som følge af sygdom, ulykke eller blot som følge af alder, ikke er i stand til at yde en arbejdsindsats, svarende til en almindelig medarbejder på fuldtid, påpeger HTS, som tidligere har kunnet påvise, at medlemsvirksomhederne generelt udviser en meget høj grad af socialt ansvar.

Der er således gennemført adskillige projekter med henblik på at formidle viden fra medlemmer til medlemmer om Det rummelige Arbejdsmarked

Af de 203 virksomheder, der har besvaret undersøgelsen, har de 54 procent medarbejdere ansat på særlige vilkår, mens 38 pct. ikke har og heller ikke har planer om at få det. Der er forholdsvis flere virksomheder i transport, der har medarbejdere ansat på særlige vilkår. Forskellen mellem brancherne handel, transport og service er dog forholdsvis lille.

Godt tilfredse

Virksomhedsstørrelse har væsentlig betydning for, om virksomheden har ansatte på særlige vilkår. 2/3 af virksomheder med 50 ansatte eller derover har medarbejdere ansat på særlige vilkår. Blandt de virksomheder, der har under 20 ansatte, har færre end 1/3 medarbejdere ansat på særlige vilkår, påpeger HTS, som også fortæller, at 83 procent af virksomheder enten er meget tilfredse eller tilfredse med deres medarbejdere på særlige vilkår, mens 11 pct. svarer at de hverken er utilfredse eller tilfredse og 4 pct. er utilfredse. 9 ud af 10 virksomheder i handel er tilfredse eller meget tilfredse. I den anden ende af skalaen finder man transport, hvor 1 ud af 5 virksomheder er utilfredse eller har svaret hverken eller.

Løntilskud

Et andet spørgsmål i undersøgelses er, om virksomhederne fik økonomisk støtte til deres ansatte på særlige vilkår. Her svarer 77 procent, at de får løntilskud, mens 9 pct. svarer, at de ingen støtte får til deres medarbejdere ansat på særlige vilkår. 2 pct. svarer at de får støtte til indretning af arbejdspladsen, så det tilgodeså den ansatte på særlige vilkår.

Deltagerne blev også spurt om, hvad der skal til for at de ansætter en medarbejder på særlige vilkår. Her svarer 38 pct., at det er en del af virksomhedens sociale ansvar, 36 pct. svarer at der skal være mangel på anden arbejdskraft og 25 pct. mener, der skal en øget økonomisk kompensation til, for at de vil ansætte en medarbejder på særlige vilkår.

En fjerdedel mener, at der enten skal ske en opkvalificering af medarbejderen inden ansættelsen påbegyndes eller lægges en plan for opkvalificering i løbet af ansættelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109