23948sdkhjf

Skibsfarten trækker læsset

Broderparten af de 14,5 mia. kroner, der var i overskud på Danmarks tjenestehandel med udlandet i tredje, kommer fra søfarten

Broderparten af de 14,5 mia. kroner, der var i overskud på Danmarks tjenestehandel med udlandet i tredje, kommer fra søfarten



Af Lars Lassen

Der var et solidt plus på Danmarks udveksling af tjenester med udlandet i tredje kvartal på 14,5 milliarder kroner. Det er 5,6 mia. kr. mere end i andet kvartal.

Tjenestehandlen med udlandet er dog præget af sæsonudsving og sammenligner man med tredje kvartal i 2006, så er overskuddet kun steget med en halv milliard kroner.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, der også viser at skibsfarten er den største post på tjenestehandelsregnskabet. Søtransport omfattende i tredje kvartal indtægter på 45,2 mia. kroner og udgifter på 32,2 mia. kroner.

Dermed præsterede skibsfarten et overskud på 13 milliarder kroner, hvilket er 2,4 mia. mere end i andet kvartal.

Dog indgår skibenes udgifter til bunkring og større reparationer i udenlandske havne ikke i tjenestehandelsregnskabet, da disse poster hos Danmarks Statistik indregnes i den samlede betalingsbalance som varer.

Halvdelen til EU

USA og Tyskland er de to enkeltlande, som Danmark havde den største tjeneste-handel med i tredje kvartal. Men det er Sverige og Norge, der er den bedste forretning med danske overskud på henholdsvis 2,9 og 3,7 mia. kroner.

Omkring halvdelen af Danmarks samlede samhandel af tjenester foregår inden for EU. Således vedrørte henholdsvis 48 procent af Danmarks samlede indtægter på tjenestehandel og 56 procent af udgifterne i tredje kvartal samhandel med de 26 andre EU-lande.

Danmarks Statistik tager et lille forbehold for tallene i opgørelsen, da man anfører at, der er tale om et nyt kilde- og metodegrundlag og at der derfor kan ventes mindre justeringer af tallene.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14