23948sdkhjf

EU vil sikre forsyningen af kritiske råstoffer: ”Vi kan ikke bare købe det, der hvor det er billigst.

I fremtiden må højest 65 pct. af EU's årlige forbrug af sjældne jordarter komme fra ét land.

Af Hjalte Josefsen, Fremtidens Logistik

Spillepladen for global handelspolitik er ændret, efter at EU Kommissionen torsdag fremlagde et lovforslag, som skal styrke forsyningssikkerheden i Europa.

Konkret drejer lovforslaget sig om råstoffer som betegnes som essentielle for industrien. Det gælder blandt andet de sjældne jordarter, som indgår i forsyningskæden til den danske vindmølleindustri.

- I dag domminerer Kina hele værdikæden af de sjældne jordarter, som vi er afhængige af til en lang række teknologier, der skal bruges til den grønne omstilling. Vindmøller, batterier og solceller er alt sammen eksempler på teknologier, hvor de her råstoffer indgår i et eller andet led i forsyningskæden, forklarer Peter Thagesen, som er chef for DI Global Handel og Investering.

Med udspillet foreslår Kommissionen, at højest 65 pct. af EU's årlige forbrug af hvert kritisk råstof må komme fra ét land. Samtidig skal der gang i den europæiske mineindustri, så der i fremtiden kan udvindes flere af råstofferne på Europæisk jord.

Og de initiativer vækker begejstring hos Dansk Industri såvel som hos energisektorens erhvervsorganisation Green Power Denmark.

– Hvis vi i Europa selv kan udvinde nogle af råstofferne til den grønne omstilling, vil det forbedre vores forsyningssikkerhed markant. Det er en kæmpe opgave, som kræver, at vi samtidig diversificerer vores forsyningskæder, så vi får råstofferne fra flere forskellige lande. Derfor skal EU-Kommissionen også have ros for at lægge op til et tættere samarbejde med bl.a. USA på det her område, siger Jan Hylleberg, som er viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.

Strategisk kapitalisme

Lovforslaget kan ses som en ændring af handelspolitikken, hvor den pludselig bliver blandet sammen med sikkerhedspolitiske hensyn. Dermed træder vi ifølge Peter Thagesen ind i et nyt paradigme, som han kalder for ”strategisk kapitalisme”.

- Vi kan ikke længere bare købe det der, hvor det er billigst, men er også nødt til at tænke på forsyningssikkerheden. Det er simpelthen en helt ny måde at tænke handelspolitik på, siger Peter Thagesen og fortsætter:

- Det betyder øgede omkostninger. Samtidig kræver det også en ændring i vores forhold til naturen, da det ofte er forbundet med miljøkonsekvenser, at udvinde de her råstoffer. Vi har været vant til at det foregik langt væk, men måske skal vi indstille os på at det er nødvendigt at gøre i Europa.

For de sjældne jordarters vedkommende peger Peter Thagesen på, at de vil kunne udvindes i Grønland, Finland, Norge og Sverige, og fremhæver særligt det nylige fund af sjældne jordarter i den svenske mineby Kiruna.

For at kunne drage nytte af råstofferne her, er det dog nødvendigt også at opbygge en industri til at bearbejde malmen til brugbare råstoffer, fremstille de forskellige legeringer. Samtidig skal produktionen af de færdige produkter også flyttes så en større del af den foregår i Europa.

En vigtig lektie

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvad virksomhederne siger til, at de pludselig skal til at indtænke sikkerhedspolitikken i deres forsyningskæder.

- Langt de fleste virksomhederne forsøger allerede nu at sprede deres aktiviteter, så de ikke lægger alle deres æg i en kurv. De lærte en vigtig lektie under pandemien, som var præget af forstyrrelser i forsyningskæderne og forsinkelser af leverancer. Derfor tror jeg mange virksomheder kan se, at det er nødvendigt at have en strategisk tilgang til det her, siger Peter Thagesen.

Inden lovforslaget kan vedtages, skal de behandles i både Europarådet og Europa-Parlamentet. Den endelige lovgivning kan derfor ende med at se anderledes ud.

FAKTA

Hvad er kritiske råstoffer?

Kritiske råstoffer er materialer som er økonomisk og strategisk vigtige for at industrien kan fungere.

Et af dem er de såkaldte sjældne jordarter, som dækker over 17 metaller, med navne som cerium og scandium. De findes i meget små mængder overalt i jorden, men store forekomster er sjældne.

Rent kemisk ligner de 17 metaller hinanden meget og i naturen findes de altid sammen.

Metallerne bliver brugt i produktionen af grønne teknologier som elbiler og vindmøller og bliver af mange anset som uundværlige for den grønne omstilling.

På nuværende tidspunkt udvindes og raffineres omkring 90 procent af de sjældne jordarter i Kina.

Artiklen er en del af temaet Forsyningssikkerhed.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141