23948sdkhjf

Efter bitre erfaringer: Nu skal forsyningssikkerhed tænkes ind i offentlige indkøb

Sikre forsyningskæder kan meget vel blive et helt afgørende konkurrenceparameter for offentlige leverandører. Det gælder ikke mindst for de transport- og logistikleverandører, der skal bringe varerne til Danmark

Det offentlige Danmark skal i højere grad indtænke forsyningssikkerheden i deres indkøb.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed, som har indsamlet og analyseret de offentlige myndigheders erfaringer fra Covid-19.

- Under covid-19 blev udbudsprocesser for og indkøb af værnemidler en stor udfordring for regioner og kommuner. Forsyningskæderne blev forstyrret på grund af nedlukninger over hele verden, ligesom der var mangel på kritiske varer, herunder værnemidler, da de sædvanlige indkøbsveje holdt op med at virke, står der i rapporten.

Helt grundlæggende fastslår rapporten, at myndigheder skal indtænke forsyningssikkerheden i fremtidige udbud og indkøbsaftaler. Det kan være ved f.eks. at udarbejde en scoringsmodel, hvor forsyningssikkerhed vægtes højere.

Dermed kan sikre forsyningskæder meget vel blive et helt afgørende konkurrenceparameter for offentlige leverandører. Det gælder ikke mindst for de transport- og logistikleverandører, der skal bringe varerne til Danmark.

- Det er afgørende vigtigt, at varer kan komme frem til Danmark, uanset hvor i verden, de kommer fra. Den eller de logistikpartnere, der vælges bør have styr på data for varerne, herunder hvor de er, og hvornår de ankommer, skriver styrelsen.

Lagerstyring og øget kapacitet

De offentlige myndigheder bør ifølge rapporten også overveje at udvide deres lagerkapacitet, så de i fremtiden kan have flere kritiske varer oplagret.

- Det kan også overvejes at købe ind i bulk (dvs. købe større mængder for at opnå en mængderabat), hvor leverandøren står for at lagre produkterne, skriver Styrelsen for Forsyningssikkerhed i rapporten.

Myndighederne bør også arbejde med deres lagerstyring, og rapporten anbefaler derfor, at der besluttes hvilke lagerdata der vil være relevante i en eventuel krise.

- Det er vigtigt at kunne følge de varer, man har købt, så der er overblik over, hvad man har på lager, hvad der er på vej ind og på vej ud. En mulighed er at inkludere datadelen i et udbud, så man betaler leverandøren for at samle og styre data for de produkter, der skal leveres i henhold til udbuddet, står der i rapporten.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed anbefaler også, at myndighederne diversificerer deres forsyningskæder, så de ikke er afhængige af en enkelt leverandør eller et enkelt produkt fra bestemte lande.

Til slut anbefaler Styrelsen for Forsyningssikkerhed at gennemgå deres beslutningsstrukturer, så det er helt klart, hvem der har ansvaret for at sikre kritiske indkøb.

En del af en større strategi.

Den nyudgivne rapport er en del af et større fokus på myndighedernes forsyningssikkerhed.

- Pandemien viste, at forsyningssikkerhed spiller en afgørende rolle i forbindelse med en sundhedskrise. Efterfølgende har bl.a. krigen i Ukraine tydeliggjort, at der også er andre forsyningskriser, der kan ramme Danmark og resten af verden, og som vi skal være forberedt på at kunne håndtere, fastslår styrelsen i rapporten.

Rapporten hænger dermed sammen med den overordnede strategi for forsyningssikkerhed, som regeringen tidligere på året lancerede. 

Læs mere om strategien her:

Guide: Forstå strategien der skal ruste Danmark til forsyningskrise

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078