23948sdkhjf

Analytikere: Uro øger fokusset på friend-shoring

I takt med at de geopolitiske spændinger vokser, øger detailvirksomhederne deres fokus på at skabe stabile forsyningskæder.

Det er i hvert fald, hvad en ny undersøgelse fra Capgemini Research Institute viser.

Analyseinstituttet har spurgt 300 virksomheder inden for detailproduktion og detailhandel om deres ambitioner for forsyningskæder og forsyningssikkerhed i 2024.

Her svarer otte ud af ti, at de i dag arbejder på at udvide deres leverandøbase, mens 71 pct. investerer direkte i at forankre forsyningskæderne i politiske og økonomisk ligesindede lande (friend-shoring).

Og ifølge analyseinstituttet er trenden drevet frem af faktorer som tiltagende geopolitiske uro, stor afhængighed af komponenter fra enkeltlande, svingende fragtrater og overbelastning af havne.

- Etableringen af mere diversificerede forsyningspartnerskaber er et vigtigt, strategisk træk, der reducerer risici og forbedrer robustheden i forsyningskæden, forklarer Maria Søndergaard, direktør for produktion og detail hos Capgemini Danmark, og fortsætter:

- De her investeringer i near- og friend-shoring handler helt ind til benet om, at fremtidssikre forsyningskæderne og dermed fundamentet for virksomhedernes profitabilitet og vækstmuligheder.

Trenden er ikke helt ny. Corona-pandemien og den benhårde nedlukning i Kina fik nemlig mange virksomheder til at genoverveje, hvorvidt de lange forsyningskæder og den stigende afhængighed af de kinesiske fabrikker var hensigtsmæssig. Nu ser det så ud til, at disse overvejelser er genopstået hos mange virksomheder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094