23948sdkhjf

Aarhus sætter havneudvidelse på pause i "en årrække"

Aarhus Havn udskyder samtidig at blive kommunalt ejet aktieselskab

Aarhus Kommune sætter den omdiskuterede udvidelse af Aarhus Havn på pause.

Det har forligskredsen bag aftalen besluttet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

Pausen kommer i følge kommunen til at tage "en årrække."

Samtidig udskyder Aarhus Havn planen om at blive omdannet fra kommunal selvstyrehavn til kommunalt ejet aktieselskab. 

Byrådet var stillet i udsigt, at omdannelsen skulle behandles inden sommerferien. 

Forligspartierne bag havneudvidelsen er indforståede med, at en ny bestyrelse skal kende grundlaget og rammerne for sin opgave, og at en udsættelse af omdannelsen til aktieselskab til efteråret er hensigtsmæssig.

Rensningsanlæg spænder ben

I følge pressemeddelelsen er det et nyt rensningsanlæg, ReWater, der spænder ben for den planlagte havneudvidelsen.

Udviklingen af de to projekter er kørt sideløbende, og nu bliver havnens projekt sat på standby, så det andet projekt kan fortsætte, lyder argumentet fra kommunen.

Kommunen skriver også, at der er brug for at genopbygge tilliden til havneudvidelsesprojektet.

Efter Planklagenævnets afgørelse 28. maj 2024, der forkastede lokalplanen for havneudvidelsen og blotlagde en række procedurefejl, er tidsplanen for havnesagen fortsat uafklaret. 

Der er brug for tid til at genopbygge tilliden. Derfor ønsker partierne at holde fuldt fokus på at gøre ReWater til virkelighed.

Havneudvidelsen har en tidshorisont på 30 år, mens en kommune med Planklagenævnets afgørelse alene kan lokalplanlægge for 12 år også for denne type anlæg.

Forligspartierne er enige om at fortsætte arbejdet med etableringen af en ny dry port-løsning for Aarhus Havn.

Et nyt byråd

Partierne understreger, at det vil være op til et nyt byråd, (efter kommunalvalget næste år, red) at beslutte at genoptage processen med at øge kapaciteten på Aarhus Havn. Forligspartierne vil i den situation invitere øvrige partier ind i forligskredsen.

- Hvis et nyt byråd ønsker det, kan vi genstarte processen, men vi skal også sikre den rette organisering i Teknik og Miljø til at løfte komplekse myndighedsopgaver. Det får vi tid til nu. Vi har besluttet en ekstern undersøgelse af det forløb, som førte frem til Planklagenævnets afgørelse, og den afventer vi resultatet af, lyder det i pressemeddelelsen. 

Partierne erkender, at beslutningen om at sætte havneudvidelsen på pause har betydning for Aarhus Havns konkurrenceevne og styrkeforholdet til andre havne i Danmark og udlandet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062