23948sdkhjf

EU vil stoppe Ruslands brug af europæiske havne til LNG-eksport

EU vil forbyde Ruslands brug af europæiske havne til LNG-eksport og blackliste flere russiske skyggeskibe. Effekten af indgrebene er tvivlsom, siger eksperter 

EU er på vej med en 14. sanktionspakke mod Rusland efter landets invasion af Ukraine, og denne gang skal indgrebet bremse landets omfattende LNG-eksport ad søvejen. 

Det rapporterer Reuters og The Maritime Executive. 

Kilder tæt på forhandlingerne i Bruxelles siger til medierne, at EU vil forbyde gastankrederiet Novateks brug af havne i EU til at omlade LNG fra sin Yamal-terminal til re-eksport videre til oversøiske aftager som Kina. 

Ruslands brug af havne i bl.a. Belgien og Frankrig afkorter rejsetiden for Novateks særlige, isbrydende LNG-skibe, og frigør dermed kapacitet til flere ture og mere eksport. 

Sanktioner mod 'grå' LNG-skibe

EU vil også forbyde europæisk finansiering i tre nye, russiske LNG-eksportterminaler.

Sanktionspakken vil også blackliste navngivne LNG-skibe, som Eu mener indgår i Ruslands skyggeflåde af aldrende tankskibe med stråmandslignende ejerforhold og tvivlsomme forsikringer.  

Ifølge EU-ledere vil den nye sanktionspakke få betydelig effekt, skriver Reuters. 

Men analytikere fra Atlas Network er mindre overbeviste.  De mener, at forbuddet blot vil betyde, at den LNG, som russerne i dag omlader og reeksporterer via havne i EU, blot vil blive i Europa og afsat til europæiske forsyningsselskaber. 

Rusland er verdens fjerdestørste LNG-producent og eksporterede i 2023 32,6 millioner metriske tons i 2023, hvoraf kun 1,9 millioner blev omladet i EU-havne til videre eksport til Asien, ifølge analysehuset Kpler.

Intern uenighed 

Siden Ruslands invasion i Ukraine har EU vedtaget 13 sanktionspakker, som skal stække Ruslands finansiering af krigen. 

Men importen af russisk kul, olie og gas er ikke stoppet. EU's import af russisk gas er siden 2021 faldet med 75 pct. fra 40 pct til 10 pct. af EUl-landenes samlede forbrug. 

Efter sprængningerne af Nord Stream I og II i efteråret 2022, sker størstedelen af EU's import fra Rusland nu via skibe fra Novatek, der er landets næststørste naturgasproducent efter Gazprom.

EU er splittede i holdningen til russisk gas. Et flertal af medlemslande, heriblandt Danmark, vil helt forbyde importen, men særligt Tyskland er modvillige. EU-landene har et mål om at være helt fri af russisk gas inden 2030.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.719