Danmark og EU halter efter Kina: Dansk Erhverv kræver turbo på grøn vejtransport

Hvordan kommer vi op i gear? Det var det centrale spørgsmål, da Dansk Erhverv tirsdag samlede branchen til konference om grøn omstilling af den tunge vejtransport. Svaret lod ikke vente længe på sig: Langsommelig elektrificering, høje omkostninger og utilstrækkelig infrastruktur spænder stadig ben for fremskridt – og Danmark og EU er markant bagefter Kina.
Mens Kina i december 2024 alene satte over 14.700 el-lastbiler på vejene, lød det samlede antal i hele EU for hele året på beskedne 7.500 – svarende til blot 2,3 pct. af det samlede lastbilsalg.
- Vi kan og skal gøre det bedre – både af hensyn til klimaet, konkurrencekraften og Danmarks energiuafhængighed, lød budskabet fra Jesper Kronborg, branchedirektør i Dansk Erhverv, der lancerede et udspil med 11 konkrete anbefalinger, som skal hjælpe virksomhederne over de mange barrierer.
Business case for elektrificering styrkes
Professor Jeppe Rich fra DTU præsenterede en analyse, som viser, at elektrificering af fjerntransporter – den såkaldte line haul – allerede i dag kan være økonomisk attraktiv for virksomhederne, samtidig med at CO₂-udledningen reduceres markant.
Men analyser alene gør det ikke, understregede oplægsholderne. Erfaringer fra nogle af de mest toneangivende aktører i branchen vidner om, at store udfordringer stadig står i vejen for skalering.
Branchen advarer: Teknologien er ikke moden nok
Hos DSV, verdens største transport- og logistikvirksomhed, arbejder man målrettet med grøn omstilling. Men Alexander Bjørn Jensen, ansvarlig for bæredygtighed, understregede, at el-lastbiler fortsat er betydeligt dyrere end diesel, og at teknologien kræver modning og samarbejde for at blive realistisk i stor skala.
Energiselskabet OK’s Søren Graversen pegede på en anden flaskehals: Den nødvendige el-infrastruktur er ofte dyr og langsom at få adgang til – og selv i nabolande er der væsentlige begrænsninger, som spænder ben for sammenhængende grøn logistik.
Turistbusbranchen blev også hørt. Thomas Wandahl fra VIKINGBUS advarede om, at høje priser, lav rækkevidde og manglende ladeinfrastruktur hæmmer udviklingen. Særligt udtrykte han bekymring for kommende nulemissionszoner i byerne, som risikerer at ramme passagertransporten hårdt, hvis ikke løsningerne følger med.
Nye forslag skal skabe fremskridt
Dansk Erhvervs nye udspil adresserer en lang række af de barrierer, som branchen står over for. De 11 anbefalinger har blandt andet fokus på:
- Forbedrede støtteordninger til indkøb af grønne køretøjer
- Udbygning af ladeinfrastruktur – også til tung transport og busser
- Målrettet støtte til elektrificering i eksport- og transitkorridorer
- Skattemæssige incitamenter og teknologineutrale virkemidler
- Fokus på fjern- og turistbusser, som hidtil har været overset i den grønne omstilling
Dansk Erhverv understreger, at transportsektoren er en styrkeposition for dansk økonomi og en rygrad i værdikæderne. Sektoren beskæftiger over 150.000 personer og står for over 22 pct. af den samlede eksport. Men den står også for 32 pct. af Danmarks samlede CO₂-udledning – hvor lastbiltransporten alene tegner sig for 3,9 pct.
- Hvis vi skal nå vores klimamål, sikre forsyningssikkerheden og bevare vores konkurrencekraft, er der brug for målrettet politisk handling nu, konkluderede Jesper Kronborg.