23948sdkhjf

Jysk havneformand bliver formand for Folketinget

Flertal i Folketinget har valgt Venstres Søren Gade som tingets nye formand efter Henrik Dam Kristensen (S)

Helt som ventet bliver Søren Gade (V) Folketingets formand. Det står klart efter et møde i folketingssalen onsdag.

Han afløser Henrik Dam Kristensen (S), der ikke genopstillede ved folketingsvalget 1. november.

Søren Gade er også formand for Esbjerg Havn, og det er usikkert, om han kan fortsætte på denne post samtidig med, at han også er formand for Folketinget.

Søren Gade gjorde ved folketingsvalget comeback i Folketinget, efter at han siden 2019 har siddet i Europa-Parlamentet.

Venstre-politikeren træder dermed direkte ind og får det overordnede ansvar for Folketinget, lige efter han er vendt tilbage til dansk politik.

- Det er nærmest vanvid, når man aldrig selv har haft tanken eller ambitionen om, at man kunne ende dér. Og så står man pludselig her og skal vælges lige om lidt.

- Jeg har sommerfugle i maven, og det bliver jeg ved med, om jeg skulle blive valgt senere i dag, sagde Søren Gade tidligere onsdag.

Han blev første gang valgt ind i Folketinget ved valget i 2001, efter at han i 1999 havde været midlertidigt medlem.

Der er tradition for, at valget til Folketingets formand er præget af konsensus, men der har enkelte gange været kampvalg om posten.

Det skete senest efter folketingsvalget i 1998, da Venstres Ivar Hansen trak sit eget navn på en seddel op af en japansk krukke.

Det betød, at han vandt en lodtrækning over socialdemokraten Birte Weiss.

Søren Gade, der blandt andet har været forsvarsminister, ser frem til at lede Folketinget sammen med i alt fire næstformænd, der sammen med ham udgør Folketingets Præsidium.

- Jeg skal på kursus sammen med dem om, hvordan vi leder folketingsmøderne, så vi selvfølgelig overholder grundloven og forretningsordenen.

- Men også så vi finder en tone, så det også er hyggeligt, og så der er en atmosfære, som alle kan se sig i.

- Så der bliver rigtig meget indlæring i de kommende uger og måneder for mig, sagde Søren Gade tidligere onsdag, hvor han agerede lykkens gudinde i en lodtrækning om den fjerde og sidste næstformandspost.

Det skete i øvrigt med hjælp fra den samme japanske krukke, som Ivar Hansen brugte i 1998, og som også har været taget i brug ved andre lodtrækninger.

Onsdagens lodtrækning stod mellem Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne. Begge partier fik 14 mandater ved valget og dermed femteflest mandater af partierne.

Den lodtrækning vandt Danmarksdemokraterne. Det indebærer, at Karina Adsbøl (DD) bliver 4. næstformand.

Socialdemokratiets Leif Lahn Jensen bliver 1. næstformand, Moderaternes Jeppe Søe bliver 2. næstformand, mens SF's Karsten Hønge bliver 3. næstformand.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094