Slaget om Femern Bælt - Færge eller tunnel?

Mens de fleste forventer, at private bilister vælger tunnelen frem for færge, bliver der hård kamp om den tunge trafik, når Femern-tunnelen åbner i 2029.
Over 750.000 lastbiler fragtes hvert år over Femern Bælt, og de skal vælge mellem færger og tunnelen, når de i fremtiden skal planlægge deres ruter.
Ifølge adm. direktør i DTL - Danske Vognmænd, Erik Østergaard, bliver det et valg mellem pris og hyppigheden af færgeafgange.
- En fast forbindelse skaber jo en næsten uendelig frekvens i forhold til færgerne. Det er et stærkt produkt, som vi har set effekten af både på Storebælt og Øresund, da broerne åbnede det. Det vil man som færgerederi skulle kæmpe imod, siger Erik Østergaard, der er tidligere direktør i Scandlines.
Bad, hvil og mad
Han peger på Vognmandsruten mellem Korsør og Nyborg, som lukkede kort efter, at Storebæltsbroen åbnede i 1998.
Ifølge Østergaard kan den pause, som færgerne leverer, imidlertid kan være et attraktivt alternativ for chaufførerne på internationale ruter. De er underlagt køre/hviletidsbestemmelserne og skal holde 45 minutters pause hvert 4,5 kørt time.
- Scandlines har en fordel, at de kan levere kørehviletid, så chaufførerne ikke skal holde ind senere, men kan fortsætte så snart, de kører fra bord. Der vil det være chaufførernes kørselsmønstre, som bliver vigtigt. Det vil igen afhænge frekvensen, for man kan hurtigt spilde tid, hvis man holder i kø, siger Erik Østergaard.
Scandlines oplyste tirsdag til FemernNews, at man i 2022 fragtede 586.688 fragtenheder over Rødby-Puttgarden og 167.755 enheder via Gedser-Rostock ruten. Siden 2012 er fragten over Rødby-Puttgarden steget med 58 pct.
Kommunikationschef i Scandlines, Anette Ustrup Svendsen, påpeger, at rederiet lægger sig i selerne for at tilbyde et stadigt mere attraktivt produkt til vognmændene og deres chauffører.
- Overfarten på Rødby-Puttgarden tager 45 minutter. Det er lige præcis den pause, som chaufføren skal holde. Ombord kan han få noget at spise, et bad og hvile, så han kan fortsætte kørslen, når han er i havn. Det vil uden tvivl spille en stor rolle - sammen med prisen, siger Anette Ustrup Svendsen.
Vigtigt for Femern
Lastbiltrafikken er et vigtigt element i finansieringen af Femern-forbindelsen. I beregningerne bag den seneste finansielle analyse for Femern-forbindelsen fra 2020 er der taget udgangspunkt i en flad pris for lastbiler på 2.319 kr. (2020 priser) for køre gennem Femern-tunnelen.
Scandlines oplyser ikke, hvad det koster for lastbiler at tage færgen, da det kommer an på den enkelte kunde og forhandling.
Men tager man Femern-analysens pris som udgangspunkt, er der tale om et marked på skønnet 1,7 mia. kr. årligt, selv om dette naturligvis hverken tager højde for rabatter, konkurrence eller eventuel stigende trafik.
Erik Østergaard fra DTL peger på, at der for den internationale trafik til Sverige og Norge og retur til Europa også kan være fordele ved at sejle via Trelleborg. Igen handler dette om køre-hviletid og at spare dyre kilometer på ruten, fortæller han med Øresundsbroen som eksempel.
Her er ruten via Øresundsbroen er 60 km længere, hvilket kan omregnes til højere omkostninger. Det er formentligt derfor, at færgerne mellem Helsingborg og Helsingør stadig har en høj markedsandel på tunge trafik.
- Mange lastbiler sydfra vil derfor køre til Helsingør og tage færgerne over for at spare kørsel. Der ligger de to forbindelser dog forskudt fra hinanden, mens Femern ligger klos op ad Rødby-Puttgarten. Så pris og dette med om færgerne passer for den enkelte chauffør, vil være afgørende, lyder det fra DTL-direktøren.