23948sdkhjf

Belgiere vælger Thyborøn Havn

DEME peger på den vestjyske havn som udgangspunkt for installationen af 41 fundamenter til havvindmølleparkerne Vesterhav Nord og Syd.

Den belgiske entreprenør DEME og Thyborøn Havn har indgået kontrakt omkring installationen af fundamenter til Vattenfalls Vesterhav Nord og Syd havvindmølleparker. Installationen af de 41 fundamenter, der skal bære Siemens Gamesa´s 8,4 MW havvindmøller, vil således blive kørt fra Thyborøn Havn.

Fundamenterne, som entreprenøren DEME skal stå for at installere, er store stålkonstruktioner på i alt 41 monopæle og TP´er. De 77 m lange monopæle, hver på omkring 622 tons, vil blive produceret af virksomheden EEW i Rostock i Tyskland. De dertilhørende overgangsstykker mellem monopælene og selve havvindmøllerne, de såkaldte TP´er, vil blive produceret i Aalborg på virksomheden Bladt Industries A/S. Hver TP har en højde på 22,5 m og en vægt på 275 tons. De store fundamenter vil blive sejlet sætvis til Thyborøn Havn på pramme hen over foråret. DEME’s store installationsfartøj ved navnet Innovation, med en længde på 147,5 m og en bredde på 42 m, vil løbende sejle ind til Thyborøn Havn for at blive lastet med fundamenter, og ud til havvindmølleparkernes placering i Nordsøen for at installere fundamenterne.

DEME´s projektchef Jan Van de Velde ser store muligheder i projektkajfaciliteterne på havnen i Thyborøn, med et solidt sværgodskajanlæg og god plads på det store kajnære baglandsareal.

- Der er klare fordele i, at vi på kajanlægget i Thyborøn kan arbejde ugeneret under installationsprojektet og uden fare for selv at komme til at genere andre under arbejdet i havn, siger Jan Van de Velde.

Installationsfartøjet arbejder døgnet rundt, når vejrvinduerne tillader det, med håndteringen af de store tunge fundamenter i løbet af et installationsprojekt. Derfor er det en fordel, at Thyborøn Havns projektkajfaciliteter ligger placeret i et lukket havneområde langt væk fra bymidten.

Den sikre besejling i al slags vejr med havnens naturligt beskyttede placering inde i Limfjorden og en sejlrende helt uden kødannelse har været lige så afgørende for valget af Thyborøn Havn til installationen af fundamenterne.

DEME skubber havn i fremtidens retning

Det er første gang, et så stort havvindmøllepark installationsprojekt køres fra Thyborøn Havn. DEME og Vattenfall AB er med valget af Thyborøn Havn til installationen aktivt med til at bidrage til udvidelsen af havnekapaciteten ved Nordsøen i forhold til fremtidens behov for store arealer og stor vanddybde i offshore vindenergibranchen. Dialogen har været tæt mellem DEME og Thyborøn Havn, der har samarbejdet åbent og tillidsfuldt gennem længere tid om projektet, lyder det i en skriftlig meddelelse.

Det ligger i Thyborøn Havns strategi at udvikle havnen i tæt samarbejde med havnens brugere. Det tætte samarbejde med DEME under dette projekt har givet Thyborøn Havn et værdifuldt fundament for endnu en udvidelse, der støtter op om branchen. Det har resulteret i etableringen af en ny dybvandssejlrende på 11 meter vanddybde fra Nordsøen og hele vejen til offshore projektkajfaciliteterne på havnen.

- Som havn har vi oplevet DEME som en utrolig professionel og seriøs samarbejdspartner, der har været med til at skubbe os det sidste stykke af vejen. I al beskedenhed har vi så også vist, at en havn som Thyborøn kan levere på de forudsætninger, som vi har lovet og givet hinanden håndslag på. Det er vi stolte af, udtaler direktør Jesper Holt Jensen fra Thyborøn Havn og fortsætter:

- Når Innovation lægger til kaj forventeligt den 18. februar for at hente de første fire fundamenter til Vesterhav Nord og Syd, så bliver det en festdag på Thyborøn Havn.

Jan Van de Velde fra DEME udtaler:

- På Vattenfalls business-to-business møde med potentielle lokale leverandører i Thyborøn øjnede vi et potentiale for at optimere installationsprojektet ved brugen af de gode projektkajfaciliteter, som vi med egne øjne så under vores besøg. Thyborøn Havn har nogle helt unikke havnefaciliteter til offshore installation. Dertil kommer den åbne dialog, som vi har kunnet have med Thyborøn Havn omkring forberedelserne til projektet, der har været enestående. Vores ingeniører har forberedt alt til mindste detalje. Vi føler os således helt trygge ved at være de første, som opererer i så stor skala på Thyborøn Havn og er glade for at kunne skubbe til udviklingen med vores valg af havn og bidrage til en øget havnekapacitet til de mange kommende projekter, der planlægges til fremtiden i Nordsøen.

Thyborøn Havn tilbyder i dag 300.000 kvadratmeter kajnært areal til oplagring af hovedkomponenter, et kajanlæg med en bæreevne på op til hele 23 tons per kvadratmeter og nu også en dybvandssejlrende på op til hele 11 meter vanddybde fra Nordsøen og ind til projektkajfaciliteterne i Sydhavnen. Dertil skal tilføjes, at havnen med sin placering som naturlig havn inde i Limfjorden udgør et fortsat potentiale for øget kapacitet i form af havneudvidelser med flere kajnære havnearealer og kajanlæg på sigt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109