23948sdkhjf

Havn vil være genbrugsplads for udtjente vindmøller

Grenaa Havn ser frem til at blive fremtidens genbrugsplads for udtjente vindmøller.

Der er et betydeligt potentiale at hente i genanvendelse eller upcycling af udtjente vindmøller. Det er et af resultaterne af et fireårigt EU-projekt, som Grenaa Havn har deltaget i med deltagelse af andre europæiske videnstunge partnere, heriblandt flere universiteter, som alle ser en fremtidig industri etableret inden for genbrug og recycling af især offshore vindmøller.

- Grenaa Havn har en unik position i forhold til at håndtere og genbruge vindmøller på en bæredygtig måde. Vi har et veludbygget netværk af virksomheder inden for genanvendelse og recycling, og vi er selv eksperter inden for logistik, hvilket gør os i stand til at håndtere dette på en effektiv måde, siger Henrik Carstensen, administrerende direktør for Grenaa Havn i en pressemeddelelse om resultaterne.

Han fremhæver desuden havnens muligheder som logistisk-hotspot for en møllebaseret genbrugsindustri.

Som eksempler på genanvendelsesmuligheder peger direktøren på, at metallet kan smeltes om, og vingerne kan laves til granulat, der kan indgå som komponenter i nye materialer eller produkter.

Og markedet for udtjente møller vil kun stige i de kommende år, da levetiden for en mølle er omkring 25 år, inden de skal tages ned eller alternativt ’livsforlænges’ med en grundig istandsættelse.

 - Allerede nu er der virksomheder på Grenaa havn, som ophugger vindmøller til genbrug og til recycling. Det, vi konkret venter på, er, at betragtelig flere vindmøller demonteres, så vi kan komme i gang og køre storskala på projektet. Vi har både pladsen og ekspertisen lokalt. Så vi er klar, fortæller Theis Gisselbæk, kommerciel direktør for Grenaa Havn.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109