23948sdkhjf

Ny regering vil fremme klimavenlige lastbiler

SVM-regeringen vil fremme grøn omstilling i vejgodstransporten.

Mette Frederiksens nye regering vil fremme den grønne omstilling af vejgodstransporten i Danmark. Det fremgår af det regeringsgrundlag, som Statsministeriet har udsendt i dag onsdag.

Trods to årtiers skåltaler for den grønne omstilling, går det som bekendt stadig kun langsomt frem, når det gælder den tunge vejgodstransport. En del af forklaringen er, at der ikke for alvor har været emissionsfrie lastbiler på markedet.

Men det har ændret sig i de seneste to-tre år, hvor flere lastvognsproducenter har sendt brugbare løsninger på markedet.

Men der er kun solgt ganske få til batteri-elektriske lastvogne op det danske marked, fordi prisen er op til tre gange højere end en tilsvarende dieseldrevet lastvogn. Oven i kommer, at transportvirksomhederne selv skal investere i en ladestander til lastbiler, der koster en kvart million kroner. For der er ingen offentligt tilgængelige ladestandere til lastbiler.

Den samlede regning starter derfor oppe i nærheden af 1,8 millioner kroner. Det er en ekstra-regning, som det bliver meget svært at få transportkøberne til at betale.

Derfor har transportbranchen længe efterlyst kontant politisk opbakning dels i form af direkte økonomisk støtte til anskaffelsen af el-drevne – og på længere sigt brint-drevne – lastbiler. Og indirekte støtte ved at opstille et større antal ladestandere med ampere nok til at oplade lastbiler, og brinttankstationer.

Men nu har statsminister Mette Frederiksen, sammen med Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen tændt et håb om, at der faktisk kommer til at ske noget, der for alvor kan være med til at sætte gang i omstillingen til en helt CO2-neutral lastbiltransport.

Infrastrukturforliget

Det fremgår af den nye regerings regeringsgrundlag, at den »vil sætte yderligere handling bag løftet om at fremme af nulemissionslastbiler med afsæt i puljen til drivmiddelinfrastruktur til tung vejtransport fra Infrastrukturforliget i 2021. Det skal f.eks. fremme omlægning af flåder og opsætning af lade- standere.«

Regeringen vil også indføre en passagerafgift på flytransport, samt »øge tempoet i omstillingen af den tunge transport samt søfart og luftfart bl.a. ved at fremme elektrificering og grønne brændstoffer.«

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109