23948sdkhjf

Pirat slipper for straf

Byretten i København kender den et-benede nigerianske pirat skyldig, men dropper straffen.

Byretten i København var ikke i tvivl om, at den tiltalte nigerianske statsborger - med tilnavnet ”Lucky - var klar over, at han deltog i et pirattogt. Men domsmandsretten valgte alligevel, at lade straffen bortfalde.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Byret, der er udsendt i dag 28. november 2022

Den dømte var tiltalt efter straffelovens § 252, der handler om at forvolde fare for andres liv.

»Ved dommen blev en 31-årig mand fundet skyldig i medvirken til fareforvoldelse ved sammen med andre gerningsmænd at have affyret adskillige skud mod fregatten Esbern Snares helikopter, mens den var i luften i Guineabugten. Der var herved forvoldt nærliggende fare for det danske helikopterpersonels liv eller førlighed.

Efter omstændighederne straffes den 31-årige mand ikke.

Ved vurderingen af skyldsspørgsmålet lagde retten vægt på, at den 31-årige mand sammen med de øvrige gerningsmænd opfyldte alle tegn på pirateri og måtte betegnes som en piratgruppe. Gruppen befandt sig i internationalt farvand i det område i Guineabugten, hvor den danske fregat Esbern Snare var indsat med henblik på bekæmpelse af pirateri.

Retten lagde videre vægt på, at der fra båden med den 31-årige mand og de øvrige gerningsmænd blev skudt to gange med byger af skud på en afstand af ca. 220 meter mod Forsvarets helikopter, efter at der fra helikopteren var afgivet warnings og advarselsskud.

Retten fandt efter de kriminaltekniske erklæringer og vidneforklaringer, at der var nærliggende fare for det danske helikopterpersonels liv eller førlighed.

Tiltalefrafald

Tre andre gerningsmænd fra båden blev meddelt tiltalefrafald for forsøg på manddrab, mens den 31-årige mand af helbredsmæssige og retlige grunde blev bragt til Danmark med henblik på retsforfølgning. Som følge af forløbet med de øvrige medgerningsmænd samt den 31-åriges helbredstilstand fandt retten grundlag for at lade straffen bortfalde i medfør af straffelovens § 83

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125