23948sdkhjf

Piratangreb dykket siden starten af 2021

Men pirateriet i Guineabugten kan eskalere igen, hvis forholdene i land ændres.

Antallet af maritime sikkerhedsrelaterede hændelser i Guineabugten er faldet markant siden 2020.

Det fortalte Dirk Siebels fra Risk Intelligence, da han talte på Danske Rederier og Udenrigsministeriets pirat-seminar i sidste uge.

Pirateriet i Guineabugten er udsprunget af Niger-flodens delta og det har også især været her, at piraterne har vovet sig ud på stadigt dybere vand og angrebet stadigt større skibe.

Men siden 2021 er antallet af pirat-angreb faldet markant.

Nigeria er den største og folkerigeste nation i Guineabugten. Det enorme land kæmper med hele tre store og forskellige voldelige interne konflikter.

Ingen af dem handler direkte om pirateri.

I det nordvestlige Nigeria vandrer hyrder stadigt længere sydpå med deres husdyr, fordi deres eksistensgrundlag forsvinder på grund af tørke - der formentlig er forårsaget af den globale opvarmning. Derfor kommer de i konflikt med agerdyrkere, der oplever, at deres afgrøder bliver spist af migranternes geder, får og kvæg.

Konflikten her forværres af væbnede bander, der udnytter konflikten til egen fordel.

I det nordøstlige Nigeria udgør de islamistiske oprørsbevægelser Boko Haram og ISWAP (Islamist Stat i Vestafrika - der er blevet berygtet for deres kidnapninger af skolepiger - en voldsom udfordring for myndighederne i Nigeria. Situationen kompliceres af, at ISWAP udspringer af Boko Haram, og at de to organisationer strides indbyrdes.

Endelig kæmper Nigerias hær fortsat med at undertrykke de løsrivelsesbevægelser, der ønsker at etablere en selvstændig stat i det sydøstlige Nigeria. Konflikten førte til åben borgerkrig fra 1967 til 1970 - hvor ‘Republic of Biafra’ forsøgte at etablere en selvstændig stat. Borgerkrigen medførte at over to millioner civile sultede ihjel, fordi Nigeria indførte en blokade af Biafra.

Konflikten har ulmet lige siden. I starten af 2021 rykkede den nigerianske hær ind i delstaten imo, for at nedkæmpe   lokale militser med tilknytning til Biafra-bevægelsen, selv om militserne hævder, at de kun har til formål at beskytte lokalbefolkningen mod angreb fra bevæbnede hyrder og bander, der kommer nordfra.

De tre ovennævnte konflikter i Nigeria overskygger i langt problemet med pirateri i Guinea-bugten, set med den nigerianske regerings øjne.

Forklaringen på, hvorfor pirateriet i Guineabugten er faldet dramatisk følger i  morgen torsdag.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125