23948sdkhjf

Det blå Danmark og oprustningen

Erhvervsministeren tildeler Danske Maritime nøgleroller i dansk oprustning og global grøn omstilling.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) var hovedtaler, da Danske Maritime onsdag afholdt årsmøde i BLOX i København.

Årsmødet blev afholdt på et bagtæppe af fortsatte udfordringer i form af corona-pandemiens følger, stigende inflation og så den ulykkelige krig i Ukraine. Oven i kommer den måske største udfordring af dem alle – Den grønne omstilling.

Erhvervsminister Simon Kollerup startede med den grønne omstilling og Danske Maritimes medlemmers stærke position, når det gælder grønne løsninger til den globale skibsfart.

- Jeg er vokset op ved vandet og her har jeg ofte tænkt på de muligheder, der ligger ude på havet og bag ved horisonten.  Når jeg ser jer her i dag, så kommer jeg til at tænke på de ekstremt store muligheder, som det maritime Danmark har i de kommende år i forhold til den grønne omstilling. Her er I allerede med helt i front globalt set. Det maritime Danmark har i mere end 100 år været med til at skabe grundlaget for det samfund vi har i dag. Den mangeårige succes og fremgang vil jeg gerne være med til at sikre fortsætter fremover. Det er afgørende at vi fremmer Danmarks globale konkurrenceevne, som vi alle sammen er dybt afhængige af, sagde Simon Kollerup og tilføjede:

- I leverer allerede i dag løsninger til den grønne omstilling af skibsfarten i hele verden. Grøn omstilling, vækst og udvikling af nye teknologier er noget I allerede leverer i dag. Det vil vi også have brug for I leverer i fremtiden. Det vil vi gerne være med til at støtte fremover.

Kriserne

Som de øvrige talere på Danske Maritimes årsdag satte erhvervsminister Simon Kollerup fokus på de store udfordringer, der tynger den globale sikkerhed og økonomi.

- Corona udgør stadig en stor udfordring for eksporten og dermed også for jeres virksomheder ude i verden. Skrappe karantænekrav og rejserestriktioner begrænser adgangen til de internationale markeder. Og nu har vi i næsten to måneder mærket konsekvenserne af Putins invasion i Ukraine. Danmark gør hvad vi kan for at hjælpe Ukraine, men vi mærker jo også konsekvenserne herhjemme i Danmark – uanset om man er forbruger eller virksomhed. Priserne på energi – gas og olie – var allerede steget inden krigen og de er fortsat med at stige. Der er mangel på råvarer – ikke bare brændstoffer – men også stål og mange andre former for råmaterialer. Her udgør de sanktioner, der er indført over for Rusland en alvorlig udfordring for eksporterhvervene – herunder også jeres virksomheder, der eksempelvis ikke kan få lov til at eksportere udstyr til skibe i Rusland. Her gør danske myndigheder alt hvad de kan ved at gå i dialog og rådgive virksomhederne om, hvordan de skal forholde sig for at overholde sanktionerne., sagde erhvervsministeren.

Godt udgangspunkt

- Dansk økonomi udgør et godt udgangspunkt, for at imødegå krisen. Vi har rekordmange i arbejde og et rekordhøjt BNP. Så selv om vi kommer til at opleve økonomiske konsekvenser – så er vi heldigvis som samfund godt rustet til også den del af fremtiden, lød det fra Simon Kollerup, der fortsatte:

- Når man er ude og sejle, så må man nogle gange lægge kursen om for at kunne nå målet. Det er er krigen i Ukraine et eksempel på. Her må Danmark, sammen med vores allierede, sætte en ny kurs. Derfor øger vi Forsvarets budget i de kommende år, så de når to procent af BNP i 2033. Her kommer I til at spille en helt central rolle, når Søværnet skibe skal designes, bygges, udrustes og vedligeholdes i fremtiden. Den viden og de kompetencer I sidder med, er allerede i dag afgørende for Danmarks sikkerhed i dag. Det vil den også være fremover. Også derfor skal vi værne om den danske maritime industri, sagde Simon Kollerup.

Erhvervsministeren fremhævede flere gange i sin tale til Danske Maritimes årsdag, at hele Det blå Danmarks styrkeposition i forhold til den grønne omstilling. Herunder ikke mindst fordi, den danske maritime udstyrsindustri er med i front på en lang række områder – herunder Power-to-X.

- Vi skal sætte turbo på den grønne omstilling af søfarten. Danske maritime virksomheder har allerede bevist, at det kan lade sig gøre. Derfor skal Danmark også gå foran, sagde Simon Kollerup.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.172